Direct naar de inhoud.

Nieuwe natuurbegraafplaats in Oost-Groningen: ‘De opbrengst gaat naar het natuurgebied’

  • door:
  • op:
Natuurbegraafplaats Laude, vlakbij Sellingen | © Natuurbegraafplaats Laude

SELLINGEN – Sinds 2012 zijn het aantal natuurbegraafplaatsen in Nederland sterk gestegen. En sinds kort is er in Oost-Groningen ook zo’n begraafplaats geopend. Namelijk natuurbegraafplaats Laude bij Sellingen. 

Laude is een initiatief van Stichting Heidehof. Begin dit jaar kreeg de stichting toestemming van de gemeenteraad van Westerwolde om een nieuwe natuurbegraafplaats op te zetten.

Opbrengst naar de natuur

‘We zijn deze begraafplaats eigenlijk begonnen voor de natuur’, vertelt Naomi Grachten van natuurbegraafplaats Laude vrijdagavond in het RTV1 programma 1 op Vrijdag. ‘De opbrengsten gaan namelijk naar de toekomst van het natuurgebied bij het gehucht Laude’ Volgens Grachten is dit hard nodig aangezien het volgens haar een heel speciaal gebied is. ‘Het is een enorm rustig bos. En heel verschillend; met zowel een nieuw als een oud gedeelte.’

Naomi Grachten vertelde bij het RTV1 programma ‘1 op Vrijdag’ over Natuurbegraafplaats Laude

De laatste jaren is het begraven in de natuur een stuk populairder geworden. Waren in 2016 nog slechts 0,15% van de uitvaarten in Nederland op een natuurbegraafplaats, is dat in 2021 al gestegen naar 1%. Nog steeds niet heel veel, maar volgens de branchevereniging Brana neemt dat aantal per jaar toe.

Natuurlijke materialen 

Op een natuurbegraafplaats kun je zelf een plek in het natuurgebied uitzoeken alwaar je begraven wilt worden. Wel zijn er enkele regels. ‘Het moet zo natuurlijk mogelijk gaan’, legt Grachten uit. ‘Dus een natuur afbreekbare kist of urn. Ook je kleding moet van natuurlijke materialen zijn zoals linnen of wol.’

Laagdrempelig

Ondanks de toenemende belangstelling voor het natuurbegraven blijft het voor veel mensen iets onbekends. Daarom is het volgens Grachten enorm belangrijk dat de drempel laag blijft. ‘Mensen kunnen gewoon bij ons langskomen. We hebben speciaal daarvoor een nieuw ontvangstruimte gebouwd die we binnenkort gaan openen. Momenteel zitten we nog in een Tiny house op het terrein. Daar kunnen mensen altijd informatie halen, geheel vrijblijven natuurlijk.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal