Direct naar de inhoud.

Enkele lokale overheidsgebouwen niet op tijd verduurzaamd

  • door:
  • op:
Het politiebureau in Stadskanaal heeft op dit moment slechts energielabel G. | Foto: Google Streetview

REGIO – Op 1 januari 2023 moeten alle Nederlandse kantoren, dus ook overheidsgebouwen, minimaal energielabel C hebben. De gemeentehuizen van Borger-Odoorn, Stadskanaal en Veendam hebben hun zaken op orde. Wel hebben de gemeentehuizen van Borger-Odoorn en Stadskanaal nog een slag te slaan richting 2030 als alle overheidsgebouwen het energielabel A moeten hebben. Dat blijkt uit cijfers van de NOS, Regionale omroepen en de Lokale omroepen.

Dubbel glas, het isoleren van muren, daken en vloeren of zonnepanelen op het dak: het zijn allemaal voorbeelden van maatregelen om energielabel C of hoger te krijgen. Voor de gemeentehuizen is dat op dit moment niet nodig, maar voor enkele (semi) overheidsgebouwen is dit wel het geval.

In Veendam gaat het bijvoorbeeld om het gebouw van de bibliotheek binnen VanBeresteyn en in Borger-Odoorn om het gebouw van welzijnsorganisatie Andes in Borger. In Stadskanaal zijn alle gebouwen behalve dat van de politie op orde. Het politiebureau scoort een zware onvoldoende met slechts energielabel G.  De NOS meldde dinsdag dat een op de vijf gebouwen van de politie niet aan de energie-eisen voldoet. Volgens de politie is het niet gelukt alle panden te verduurzamen omdat het er teveel zijn.

‘Liever geld naar onze mensen dan naar stenen’

Bovendien speelt er volgens een woordvoerder van de politie Noord-Nederland nog iets anders mee. ‘De politie wil zorgvuldig omgaan met belastinggeld. Als er sprake is van gepland onderhoud van politiepanden, dan zullen we die momenten gebruiken om ook verduurzamingsmaatregelen te nemen,’ zo zegt een woordvoerder tegenover RTV Noord.

Anders zou er veel extra geld geïnvesteerd moeten worden, en daar is de politie volgens de woordvoerder terughoudend in. ‘We zijn voorzichtig in onze uitgaven. Als we kunnen kiezen om geld aan stenen of aan onze mensen te besteden, dan gaat onze voorkeur uit naar mensen.’

Monumentale panden vallen buiten de regeling. Daardoor hoeft het monumentale gedeelte van het gemeentehuis van Veendam niet te voldoen aan energielabel C in 2023. | Foto: Rutger Breider/RTV1

Eigenaren hebben inmiddels tien jaar de tijd gehad om de gebouwen naar energielabel C te brengen. In het bouwbesluit van 2012 is deze deadline afgesproken. Slagen kantooreigenaren er niet in, dan kunnen gebouwen in het uiterste geval niet meer als kantoor worden gebruikt. De verwachting is niet dat kantoren direct gesloten worden bij een overtreding, maar dat er een dwangsom wordt opgelegd om zo snel mogelijk toch de benodigde aanpassingen te doen.

Aanpassingen richting 2030

In 2030 moet de volgende slag zijn geslagen. Dan moeten alle (semi) overheidsgebouwen allemaal het energielabel A hebben. Voor het gemeentehuis in Veendam is dat geen probleem met een energielabel A+ op dit moment. Toch is er nog wel wat te winnen. Het monumentale gedeelte van het gemeentehuis heeft namelijk slechts energielabel F. Toch zijn aanpassingen daarvoor niet nodig voor 2030. Dit omdat monumentale panden buiten de regelingen vallen. ‘Toch zijn wij wel aan het kijken naar plannen om nog verder te verduurzamen,’ zo laat de woordvoerder van de gemeente Veendam weten.

Ook in Stadskanaal zijn er nog wel aanpassingen nodig. Het gemeentehuis heeft hier een label B op dit moment. Een kleine aanpassing kan er daardoor al voor zorgen dat ook Stadskanaal aan de verplichting gaat voldoen.

Plannen voor renovatie in Borger-Odoorn

Zoals het nu lijkt zal het voor de gemeente Borger-Odoorn geen probleem zijn om label A te halen. Er liggen op dit moment plannen om komend jaar het gemeentehuis te vernieuwen. Borger-Odoorn heeft op dit moment nog een energielabel B voor het gemeentehuis, maar wil komend jaar voor tussen de 4 en 6,5 miljoen euro renoveren. Het moet een stuk duurzamer, de werkplekken moeten moderner en de raadzaal moet onder handen worden genomen. De gemeente wil het goede voorbeeld geven. ‘Als wij roepen dat inwoners moeten verduurzamen, moeten we dat zelf ook doen,’ aldus wethouder Jeroen Hartsuiker (VVD).

Het gemeentehuis van Borger-Odoorn in Exloo. Foto: Jelmer Wijnstra / RTV1

Voor de semi-overheidsgebouwen is er nog een wereld te winnen. Naast de al eerder genoemde gebouwen in de drie gemeentes moet in Borger-Odoorn ook het politiebureau aangepakt worden. Eén voordeel daarbij is dat de politie een gedeelte van het gemeentehuis huurt en daar dus in 2030 aan voldoet. In Stadskanaal moeten het Centrum voor de Kunsten en Afvalstofverwijdering Oost- en Zuidoost Groningen nog verbeteringen aanbrengen. Daarbij zit die laatste net als de politie in Borger-Odoorn bij het gemeentehuis in. In Veendam moet het politiebureau nog van energielabel B naar A.

De komende jaren moet blijken of alle gebouwen het energielabel A halen voor 2030.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal