Direct naar de inhoud.

Hoe vergaat het de kermis in crisistijd? ‘De magie blijft altijd’

  • door:
  • op:
Een rondje in de zweefmolen | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Suikerspinnen, een draaimolen, veel muziek en lichtjes, dat kan maar een ding betekenen; de kermis is weer in de stad. Maar hoe populair is dit oer-Hollandse uitstapje nog? En is het eigenlijk nog wel haalbaar door deze hoge energieprijzen?

De kermis streek vorige week voor het eerst sinds jaren weer neer in Stadskanaal. Op het Gandhiplein in het centrum hebben de attracties zich verzameld.

De kermiswereld had flink te lijden onder de coronamaatregelen. Afgelasting na afgelasting stapelden zich op, want lange tijd waren kermissen door de lockdowns uit den boze. Nu dit jaar corona op haar retour is gegaan kan er weer van alles, echter kloppen nieuwe crises op de deur.

Dure stroom

‘We dachten he he, dit is voorbij. En nu krijgen we een nieuw obstakel voor de kiezen’, aldus kermisorganisator Willy Seggers. Hij doelt hiermee met name op de groeiende energiecrisis. ‘Hier werken we op een aggregaat. Maar je kunt je voorstellen dat met al die attracties, lampen, de oliebollenkraam enzovoorts, dat er behoorlijk wat stroom verbruikt wordt. Er gaat dan ook wel zo’n twaalfhonderd euro doorheen, alleen al aan gasolie.’

Maar Seggers wil daar niet al teveel over mokken. Hij ziet veel kansen voor de kermiswereld, ook in de kleinere kernen als Stadskanaal. ‘Het is een kwestie van opbouwen’, legt hij uit. ‘Als je deze kermis nu ziet, is hij eigenlijk te klein voor Stadskanaal. Daar wil ik aan bouwen. Dat meer attractie exploitanten ook enthousiast raken om mee te gaan naar de kleinere plaatsen.’

Een nieuwe attractie

De kermisorganisator uit Assen heeft de ambitie om op den duur met zo’n achttien attracties naar De Kanaalstreek te komen. Maar daar is geduld voor nodig: ‘Ik heb nu bijvoorbeeld een nieuwe attractie in aanbouw staan. Die zou al klaar moeten zijn maar door corona en problemen met de levering van bouwmaterialen wordt dat eind van dit jaar. Dus volgend jaar kan hij mee.’ Wat voor attractie het precies is houdt Seggers nog even geheim: ‘Dat moet iedereen zelf maar komen zien en beleven.’

Een dikke pluim

Ondanks de kleine kermis, bleef er wel een flink stuk grond nodig op het plein in het Knoalster centrum. Ook de slaapplaatsen van de exploitanten waren daar namelijk te vinden. Door de noodopvangtent kan Seggers geen gebruik maken van de gebruikelijke stek aan de Manegelaan. ‘Het is even behelpen maar het gaat prima. De gemeente Stadskanaal helpt ons aan alle kanten, dat is wel echt even een dikke pluim waard.’

Kermisorganisator Willy Seggers | © Hielke Bosch/RTV1

Kermismagie

De energiecrisis maakt het exploiteren van een kermis niet alleen duur, ook de bezoekers hebben minder te besteden. Seggers: ‘Dan vind ik het extra mooi om te zien dat mensen toch in grote getale naar de kermis komen. Over het algemeen lopen kermissen steeds beter, ondanks dat het financieel zwaar is.’ Hij kijkt tevreden over de ietwat kleine kermis.

Even later valt de schemering in, gaan de rookmachines, muziek en duizenden lampjes aan. Met name jongeren komen op de muziek en geur van oliebollen af. In en om het Gandhiplein groeit de berg aan geparkeerde fietsen. Ondanks de moeilijke financiële tijd blijven mensen dus naar de de attracties komen en kan de kermiswereld het hoofd boven water houden. Seggers: ‘Hoe het komt? Simpel: de magie van de kermis. Want die blijft altijd.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal