Direct naar de inhoud.

Knoalster miljardair Vos zakt op ranglijst der rijken, ook bakkersfamilie uit Stadskanaal in de lijst

  • door:
  • op:
Remon Vos is een plek gezakt op de lijst van Quote 500 F: CTP

STADSKANAAL – De categorie der armoedzaaiers is nog mijlenver weg voor Remon Vos, maar de in Groningen opgegroeide vastgoedtycoon is wel gezakt van de tweede plaats naar plek vijf in de jaarlijkse Quote 500, de lijst van rijkste Nederlanders. Dat meldt RTV Noord na berichtgeving van het tijdschrift Quote.

Vorig jaar moest Vos (52) alleen Charlene de Carvalho-Heineken met haar biermiljarden voor zich dulden. Zij staat nog steeds op een nuchtere eerste plek met 12,8 miljard euro aan vermogen. Tussen de rijkste Groninger Vos en mevrouw Heineken hebben zich een paar andere superrijken gewurmd: Ralph Sonnenbergh van luxaflexfabrikant Hunter Douglas, Frits Goldschmeding (Randstad) en de zussen Gérita en Inge Wessels met hun bouwonderneming. 

Vos wordt door het tijdschrift Quote geschat op 4,4 miljard euro. Fors minder dan een jaar eerder, toen hij voor 5,7 miljard op de ranglijst stond. De daling heeft ’de gesjeesde Groninger’, zoals Quote hem aanduidt, te danken aan het zakken van de beurswaarde van CTP, het vastgoedbedrijf van Vos, die steevast iedere ochtend om stipt zeven uur zijn eerste afspraak heeft. 

Vastgoedtsaar

‘Vastgoedtsaar’ Vos groeide op in Stadskanaal en Winschoten en begon zijn carrière als verkoper in de telefoonwinkel van zijn vader in de stad Groningen. Begin jaren negentig trok hij samen met de Winschoter advocaat wijlen Eddy Maas en McDonalds-uitbater Johan Brakema naar Oost-Europa waar ze samen ‘op goed geluk’ (Quote) in Tsjechië in bedrijfsvastgoed stapten.

De Quote 500
Waar de meeste Nederlanders zich zorgen maken over dure boodschappen en een verveelvoudigde energierekening, zagen de rijken hun vermogen toenemen met 4,7 procent tot 230 miljard. Daar niks geen recessie dus. Nederland telt nu volgens Quote ook meer miljardairs dan ooit: 47. Om in de Quote 500 terecht te komen moet je een aardig setje bezittingen hebben vergaard of hebben gekregen, want met minder dan 120 miljoen hoor je er niet bij.

Verhuisd naar Tsjechië

Al jaren woont Vos nu in Tsjechië. Vos heeft van CTP een van de grotere Europese projectontwikkelaars van winkelcentra, bedrijventerreinen en ook woningen gemaakt. Vorig jaar bracht Vos CTP naar de Amsterdamse beurs.

De duikeling op de ranglijst der puissant rijken zal Vos waarschijnlijk geen slapeloze nachten bezorgen. Allemaal niet zo interessant, die lijstjes, zei hij vorig jaar in een gesprek met RTV Noord. Maar ook liet hij weten dat die nummer één-positie ook een mooi projectje is. Per WhatsApp laat hij nu weten dat hij zijn ambitie zal oppoetsen: ‘Of ze zijn veel ouder of ze hebben het gekregen. Ik geef de moed niet op.’

Bakkers uit Stadskanaal

Er staan nog meer knoalsters in de lijst. De gebroeders Jan (71) en Frits Borgesius (66) staan met negen bakkerijen en 200 miljoen op plek 278.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal