Direct naar de inhoud.

Borger-Odoorn laat schoolzwemmen in andere vorm dan voorheen terugkeren

  • door:
  • op:
Archief: Kinderen zwemmen samen met hun ouders af voor hun C-diploma in Exloo. | Foto: Jelmer Wijnstra / RTV1

EXLOO – Borger-Odoorn gaat het schoolzwemmen weer stimuleren. Dat doet de gemeente wel in een andere vorm dan voorheen. Waar het eerder gericht was op het behalen van de zwemdiploma’s gaat het nu om een ‘natte’ gymles. Het besluit komt nadat de volledige gemeenteraad in juli van dit jaar een motie aannam om een onderzoek te starten naar het schoolzwemmen.

In dat onderzoek heeft de gemeente gesprekken gevoerd met alle openluchtbaden in de gemeente en het Hunzedal, maar ook alle basisscholen en het Jeugdsportfonds. Daarbij stond alleen die laatste open voor het schoolzwemmen met als doel het behalen van diploma’s. Volgens de scholen is dat echter een te grote belasting op de effectieve schooltijd. ‘Daarnaast sluiten we daarmee kinderen uit onze gemeente die naar het speciaal onderwijs gaan buiten. Dat zien wij niet als wenselijk,’ aldus wethouder Ankie Huijing-Van Tongeren (CDA/ChristenUnie).

Veel kinderen hebben al zwemdiploma

Daarnaast hebben veel basisschoolkinderen al hun zwemdiploma zo blijkt uit cijfers van de Gezonde Leefstijl monitor uit 2018. Landelijk hebben 87 procent van de kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar hun zwemdiploma. In Borger-Odoorn ligt dat percentage op 92 procent. Op dit moment laat de gemeente daar opnieuw onderzoek naar verrichten om te kijken wat de effecten van corona zijn op die cijfers.

‘Natte’ gymles

De gemeente kiest er daarvoor voor om een vorm van de ‘natte’ gymles te stimuleren. ‘Dat houdt in dat leerlingen in plaatst van een gymles een keer gaan zwemmen. ‘We zien dat als stimulering van het bijhouden van de zwemvaardigheid,’ aldus de wethouder. Op dit moment doen 14 van de 17 scholen in Borger-Odoorn dit al. Kinderen die geen zwemdiploma hebben krijgen tijdens die ‘natte’ gymles zwemles van een zwembadonderwijzer.

In samenwerking met de combicoaches en het Jeugdsportfonds worden de ouders van die kinderen ook benaderd om te kijken of er hulp geboden kan worden. De ouders kunnen daarbij bijvoorbeeld gebruik maken van de regeling Bartje leert zwemmen van het Jeugdsportfonds. Borger-Odoorn en de scholen delen de kosten voor de ‘natte’ gymles. Hierbij maakte de gemeente gebruik van de subsidie GIDS die door het Rijk in het leven is geroepen voor gemeenten waar sociaal economische gezondheidsverschillen in grote mate zijn aangetoond.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal