Direct naar de inhoud.

Nieuwe voedselbank ‘StadsWolde’ in Zuidoost Groningen: ‘We zetten onze schouders eronder’

  • door:
  • op:
Onder de noemer StadsWolde heeft Zuidoost Groningen een nieuwe voedselbank © RTV1

REGIO – Nadat de gemeentes Stadskanaal en Westerwolde in september hun vertrouwen opzegden in de toenmalige Voedselbank Zuidoost-Groningen, moest er een nieuwe Voedselbank op touw worden gezet. Een nieuw vier-koppig bestuur is daar samen met een projectteam van Voedselbank Nederland de laatste maanden druk mee bezig geweest.

Voedselbank StadsWolde; zo gaan ze vanaf nu heten. Het bestuur, dat de stichting StadsWolde momenteel aan het opzetten is, bestaat uit vier mensen. Voorzitter is oud CDA wethouder Goziena Brongers. ‘We hebben een mooie club mensen bij elkaar gebracht’, aldus Brongers. ‘Twee mensen uit Stadskanaal en twee uit Westerwolde. Dat wilde ik ook graag. ‘We bedienen een gebied van zo’n vierhonderd vierkante kilometer. Dan is het belangrijk dat je mensen in het bestuur hebt die gezamenlijk dat gehele gebied ook kennen.’

Opgezegd vertrouwen

Afgelopen september zeiden zowel de twee gemeenten als Voedselbank Nederland hun vertrouwen op in de toenmalige stichting Voedselbank Zuidoost-Groningen. Dit omdat ‘voorwaarden’ zijn geschonden. Ook kwamen er bij de gemeente meerdere klachten binnen over voedselpakketten die niet voedzaam genoeg waren. Voedselbank Zuidoost Groningen werd vlak daarna opgeheven en een projectteam zorgde ervoor dat, tot er een nieuwe voedselbank was, de distributie van de voedselpakketten gewoon doorging.

‘Tevreden cliënten’

Vanaf volgende week wordt het projectteam opgeheven en gaat Voedselbank StadsWolde helemaal zelfstandig door. ‘We zijn nu weer helemaal in bedrijf’, vertelt Brongers. ‘Momenteel zijn er vier uitgiftepunten vanuit waar mensen hun pakket kunnen komen halen. Twee in Stadskanaal, twee in Westerwolde.’ Volgens Brongers gaat alles, ondanks de hectische periode van de afgelopen maanden, heel goed. ‘De cliënten zijn tevreden. En dat is voor ons het belangrijkste.’

Het nieuwe bestuur is ambitieus maar zien ook dat er nog flink wat hobbels zijn te nemen. Zo is er nog een bus nodig om pakketten naar de uitgiftepunten te brengen. Ook zijn ze opzoek naar een pand voor de opslag, verdeling en distributie van de producten. ‘Voor de financiering van dit nieuwe pand hopen we veel sponsoren en donateurs te vinden. Ook voor het waarborgen van de continuïteit en kwaliteit van de leveringen aan cliënten hopen we genoeg sponsoren en donateurs te kunnen vinden.’

‘Oog voor voedsel, hart voor mensen!’

Ook een gebrek aan vrijwilligers is een probleem bij de nieuwe voedselbank. Mede door de inflatie en energiecrisis is het aantal aanvragen bij de Nederlandse voedselbanken flink gestegen, zo ook in Zuidoost Groningen. ‘We merken hieraan dat de nood hoog is. We zetten onze schouders eronder om iedereen te kunnen voorzien. Onder het motto: ‘Oog voor voedsel, hart voor mensen!’

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal