Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Raad Borger-Odoorn steggelt over OZB, maar lasten inwoners gaan omhoog

Het gemeentehuis in Exloo. | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

EXLOO – De gemeentelijk heffingen in Borger-Odoorn waren donderdag tijdens de begrotingsvergadering van de gemeenteraad het grootste bespreekpunt. De oppositie wil niet dat de onroerendezaakbelasting verhoogd wordt, terwijl de coalitie juist graag haar ambities waar wil maken en daarvoor de lastenverhoging nodig heeft.

Elke partij uitte donderdag in de raadzaal in Exloo aan het einde van de middag haar zorgen over de kosten die op de inwoners afkomen, maar de partijen lieten wel duidelijk zien anders te kijken naar de verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB) belasting met 2,75 procentpunt. Wat gemiddeld een stijging van 21 euro per huishouden zou betekenen voor komend jaar.  

De gehele oppositie wil dat de OZB voor 2023 niet verhoogd wordt. Daarbij voeren Gemeentebelangen, GroenLinks en D66 aan dat inwoners het op dit moment al zwaar genoeg hebben met de hogere energierekening en ook de hoge inflatie.

Hoogste lasten van Drenthe

Fractievoorzitter van D66 John Goeree gaf daarbij in zijn betoog aan dat Borger-Odoorn al sinds 2016 de hoogste lasten van Drenthe heeft wat betreft de OZB. Ook zit Borger-Odoorn bij de bovenste tien procent van alle gemeenten in Nederland. ‘Als je kijkt naar alleen het percentage van de OZB zitten we in de top 7, maar doordat onze huizen een wat lagere WOZ-waarde hebben zitten we niet in de top 10 qua kosten.’

Zijn partij diende samen met GroenLinks daarbij een motie in. Daar zag wethouder Henk Zwiep (PvdA) niks in. ‘Ik wil vragen aan GroenLinks en D66 om een duidelijke politieke keuze te maken. Het is vlees noch vis.’ Meer waardering had de wethouder voor het amendement van Gemeentebelangen. ‘Zij hebben gezocht naar dekking, maar we verschillen van inzicht. We willen als college investeren in bijvoorbeeld drie scholen. Met het amendement van Gemeentebelangen kunnen we maar investeren in twee scholen,’ aldus de wethouder.

Verhoging uiteindelijk ten goede van inwoners

Het is iets waar de coalitiepartijen zich bij aansluiten. ‘Wij hebben ambities en ambities kosten geld,’ zo zei fractievoorzitter Janny Hofsteenge van de VVD. ‘Daarom kiezen wij voor deze verhoging want uiteindelijk komt dat ten goede van onze inwoners.’ Gemeentebelangen probeerde het nog even door aan te geven dat het verbouwen van de raadzaal in plaats van nieuwbouw  40.000 euro kan opleveren. Daardoor denkt de partij dat de OZB dan niet verhoogd hoeft te worden. ‘Maar ik zie aan u gezicht wel dat ik vanavond weinig kans heb,’ aldus fractievoorzitter Niek Wind.

Hoge waardering provincie
Vanuit de provincie kreeg de gemeente Borger-Odoorn voor de begroting het hoogste rapportcijfer van heel Drenthe met een 8,9. Het stemt wethouder Henk Zwiep tot grote tevredenheid. ‘Het laat zien dat we op de goede weg zijn.’

De gemeente investeert in totaal maar liefst 3,5 miljoen. Dat geld gaat onder andere naar de nieuwbouw van Sporthal de Koel in Borger. Ook staat er een renovatie van het gemeentehuis en de nieuwbouw van de raadzaal op de planning. De laatste grote investering is de nieuwbouw van een nieuwe school. Welke school dat wordt is nog niet bekend. ‘We hopen dit in januari te kunnen bespreken met de raad,’ zo gaf wethouder Bernard Janssen (Leefbaar Borger-Odoorn) aan.

Andere tijden

Fractievoorzitter Annemiek de Groot van Leefbaar Borger-Odoorn haalde aan dat Niek Wind als wethouder nog niet heel lang geleden een voorstel deed voor een verhoging van de OZB van 5 procentpunt. Ze vind het dan ook bijzonder dat nu Wind fractievoorzitter van Gemeentebelangen is hij ineens de lasten wil verhogen. ‘Toen waren het hele andere tijden,’ zo diende Wind haar van repliek. ‘We hebben nu te maken met een torenhoge inflatie. Daarom kiezen wij voor onze inwoners.’

Toch haalde het amendement van Gemeentebelangen het niet en gaan de inwoners komend jaar van 21 euro per huishouden. De begroting werd unaniem aangenomen.

Geplaatst door

Redacteur / Verslaggever van de gemeente Borger-Odoorn

1 Reactie op “Raad Borger-Odoorn steggelt over OZB, maar lasten inwoners gaan omhoog

  1. Gemeente Borger Odoorn is een echte Holle Bolle Gijs. In de top 10 staan en gewoon verhogen.
    Welke lastenverzwaringen komen er nog meer aan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.