Direct naar de inhoud.

Theater Geert Teis opent ‘hybride’ theaterzaal: ‘Een podium voor nieuw talent’

  • door:
  • op:
De nieuwe foyerzaal biedt ruimte aan circa honderd bezoekers | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Zonder een centimeter uit te breiden heeft Theater Geert Teis in Stadskanaal toch een extra zaal weten toe te voegen. Achterin de foyer is een speciaal podium gebouwd waar artiesten kunnen optreden voor zo’n honderd mensen. Het moet een intieme theaterzaal worden voor met name nieuw en lokaal talent.

Op de tweede avond wordt de foyer omgetoverd tot ‘comedy-club’, met een aantal stand up comedians. Een kwartier voor aanvang stroomt de zaal vol. Het is even passen en meten om de honderd man in de kleine foyer te krijgen, maar met een paar extra stoelen lukt het toch. ‘Zo doen we dat gewoon’, zegt theater medewerker Mike Bakker tevreden. ‘We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om dit te realiseren. En als je dan ziet dat er daadwerkelijk zoveel mensen op af komen, kun je alleen maar blij zijn.’

Laagdrempelig podium

De aangrenzende ‘grote zaal’ heeft in totaal 620 zitplaatsen. Een mooi aantal, maar daardoor ook niet altijd geschikt voor iedere artiest. ‘Als je voor een bepaalde voorstelling maar honderd kaarten verkoopt valt dat gewoon weg in zo’n grote zaal’, legt Bakker uit. ‘Maar als je dat hier doet, is het gewoon een klein gezellig theater. Zo bieden we ook direct een laagdrempelig podium voor nieuw talent dit theaterseizoen.’

In de achtergrond van het podium zit het kroon logo van het theater verwerkt | © Hielke Bosch/RTV1

Teis Thuis Theater

De afgelopen jaren waren ook voor de theaterwereld niet makkelijk. De coronamaatrdegelen raakte de sector hard. Toch probeerde het Geert Teis er in die crisis er het beste van te maken door de lege zaal beschikbaar te stellen. Onder de noemer ‘Teis Thuis Theater’ mocht iedereen een voorstelling geven in de lege zaal. Deze voorstellingen, door bijvoorbeeld beginnende acteurs, muzikanten of cabaretiers, werden vervolgens gefilmd en mochten door deze cultuur talenten zelf worden uitgezonden. Het bleek een succes. Menig Knoalster droomde van een voorstelling op de planken. Bakker: ‘Heel veel mensen wilden gebruik maken van ons podium, en daar stonden we best even van te kijken. Nu alles weer open is proberen we ook met onze extra zaal voort te borduren op het Teis Thuis Theater en nieuw talent een kans te geven.’

Twijfel over een avondje theater

Ondanks dat de tijden van lockdowns en coronamaatrdegelen nu ver achter ons liggen, voelt het theater de effecten nog steeds. Voor best veel mensen werd de drempel om weer naar het theater te gaan hoog. ‘Dat is nog steeds zo merken we. Ondanks het feit dat de aanloop verbeterd is, hebben we natuurlijk te maken met een nieuw probleem; de energie- en inflatiecrisis. Mensen twijfelen daarom of ze wel het geld hebben voor een avondje theater.’

Volgens Bakker biedt ook voor dit probleem de nieuwe zaal een uitkomst: ‘Omdat de producties die hier staan kleiner zijn, kunnen we dat ook goedkoper aanbieden.’

‘Hybride zaal’

Hoewel de nieuwe foyerzaal een goede start kent, zal deze niet altijd in gebruik zijn. Bakker: ‘Als we een voorstelling hebben in de grote zaal zijn we dit deel van de foyer gewoon nodig. Dus na vanavond worden alle stoelen weer weggehaald. Maar we hebben het zo neergezet dat we deze zaal binnen een uur kunnen op- en afbouwen. Je kunt het zien als een ‘hybride’ theaterzaal’.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal