Direct naar de inhoud.

Het is weer tijd voor oliebollen: ‘Je ziet de mensen rennen naar de kraam’

  • door:
  • op:
De goudbruine oliebollen liggen er al weer klaar voor | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Ze bestaan al sinds de middeleeuwen en zijn een populaire wintersnack: de oliebollen. Nu de donkere dagen zijn aangebroken rijzen ook de oliebollenkramen weer als paddestoelen uit de grond. Zo ook in Stadskanaal, waar Jessy Arjaans haar kraam weer op het Menistenplein heeft gezet.

‘Zodra we open gaan zie je de mensen rennend naar de kraam komen’, vertelt Arjaans enthousiast. ‘Iedereen vind het fijn dat we er weer zijn en dat is gewoon fantastisch’. Ze voegt er overigens meteen een nieuwtje aan toe: waar de kraam normaal gesproken pas in november naar Stadskanaal komt, gaat dat volgend jaar veranderen. ‘Dan staan we er al in oktober, dus mogen we hier drie maanden staan’, jubelt ze. ‘Dat komt omdat in steeds meer gemeenten de oliebollenkramen al eerder komen. Dus straks ook hier.’

Dure olie

Ondanks al het enthousiasme is het geen fijn jaar voor de oliebollenbakkers. De energiecrisis en inflatie drukt een flinke stempel op de kosten. Met name olie en basis ingrediënten zoals meel zijn flink duurder geworden. Gelukkig kon Arjaans zich hier relatief goed op voorbereiden: ‘We zagen dit al aankomen’, legt ze uit. ‘Daardoor hebben wij begin dit jaar al olie ingeslagen. Niet genoeg natuurlijk, want het brengt ook een flinke investering met zich mee. En ja, met de coronajaren achter de rug is enorm lastig.’

Geen prijsverhoging

Toch heeft ze besloten de prijzen van haar oliebollen en andere lekkernijen niet te verhogen. ‘Stel je voor dat kinderen dan straks geen oliebol meer kunnen eten, omdat het voor hun ouders te duur is geworden.’ Arjaans is zelf moeder en kan het idee van een winter zonder oliebollen voor de jongste jeugd maar moeilijk verkroppen: ‘Mijn zoon neemt oliebollen mee naar huis en eet daar ’s avonds heerlijk van. Als er dan kinderen zijn die dat straks niet meer kunnen, gaat me dat enorm aan het hart.’

‘Niets dat ik liever eet’

Maar de oliebollenbakker uit Stadskanaal wil niet te lang stil staan bij alle moeilijkheden van de huidige tijd. Ze kijkt liever enorm uit naar de komende maanden in de kraam. En of ze de oliebollen ooit zat wordt? ‘Nee hoor. Zelfs op oudejaarsavond, na duizenden oliebollen te hebben gebakken, is er niets dat ik liever eet.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal