Direct naar de inhoud.

Commentaar: In Borger-Odoorn is het tijd om de strijdbijl te begraven

  • door:
  • op:
Beeldbewerking: Hielke Bosch/RTV1

COMMENTAAR – Op voorhand leek de begrotingsvergadering afgelopen donderdag in Borger-Odoorn een soort formaliteit te worden. Slechts de onroerendezaakbelasting (OZB) leek een echt discussiepunt te worden. Een compliment voor het college dat haar gepresenteerde begroting zonder al te veel tegenspraak kan gaan uitvoeren. Toch was de bespreking van de begroting belangrijk. Al was het maar voor de komende vergaderingen.

Al sinds maart van dit jaar gaat de Raad namelijk rollebollend met elkaar over straat. Aanleiding daarvoor zijn de verkiezingen en het daaropvolgende rapport van informateur Johan van Tiel. Hij zag een coalitie zonder Gemeentebelangen als meest kansrijk. Bijzonder omdat Gemeentebelangen met zeven zetels verreweg de grootste is in Borger-Odoorn.

Spanning elke vergadering voelbaar

De partij was furieus en nog voordat het rapport officieel gepresenteerd was had de pers het al in handen. Lijsttrekker Daan Hooiveld was zo kwaad dat hij in zijn boosheid het rapport deelde. Het leidde uiteindelijk tot het opstappen van Hooiveld, maar nadat de gemoederen waren afgekoeld keerde hij terug.

Toch was het sinds de presentatie van het coalitieakkoord op 16 mei van dit jaar haat en nijd in de Raad. Elke keer voor een vergadering kon je de spanning in de raadszaal voelen: ‘Wat gaat er nou weer gebeuren?’ De coalitie bestaande uit PvdA, Leefbaar Borger-Odoorn, VVD, CDA en ChristenUnie wilden dat GroenLinks, D66 en Gemeentebelangen zich er over heen zetten en het belang van de gemeente weer op één kwam te staan. Andersom mistte de oppositie de concrete plannen van de coalitie. ‘Het akkoord bestaat slechts uit oneliners en dooddoeners,’ zo zeiden ze destijds.

In de spiegel kijken

Toch brachten de drie partijen geen grote veranderingen in bij de eerste begroting van het nieuwe gemeentebestuur. Misschien zouden ze zichzelf dan toch nog eens in de spiegel moeten aankijken? Maar ook de coalitie kan in die spreekwoordelijke spiegel kijken. Elke keer gaat het om ‘Samen Denken, Samen Doen’ zoals de naam van het coalitieakkoord luidt. Waar de oppositie sinds donderdag de strijdbijl lijkt te hebben begraven moet nu ook de coalitie over de brug komen.

Donderdag was er namelijk voor het eerst sinds maart sprake van gemoedelijkheid tussen de raadsleden. Tijdens de interrupties was er altijd een lach te zien. Pas aan het eind van de vergadering werd pas echt goed duidelijk dat alles weer koek en ei is. De PvdA vroeg een schorsing van 5 minuten aan, maar dat liep uit naar een kwartier tot twintig minuten. Iedereen was gezellig met elkaar aan het keuvelen over van alles en nog wat.

Toen de vergadering uiteindelijk doorging met het stemmen bleek waarom. De oppositie reikte de hand naar de coalitie door in verschillende voorstellen mee te gaan. Nu is het tijd dat ook de coalitie echt samen gaat denken en doen met de oppositie want die uitgestoken hand zal niet voor eeuwig uitgestoken blijven.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal