Direct naar de inhoud.

Stadskanaal wil ‘hartveiliger’ worden: ‘Kunnen we met z’n allen voor zorgen’

  • door:
  • op:

STADSKANAAL – De gemeente wil meer doen voor de zogenoemde ‘hartveiligheid’ in Stadskanaal. Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten van cruciaal belang. Als iemand met een hartstilstand binnen zes minuten kan worden gereanimeerd biedt dat de grootste kans op overleving. Daarom wil de gemeente Stadskanaal samen met HartslagNU, een landelijk oproepsysteem voor reanimatie, 6-minuten zones in gaan richten.

In deze zones is er altijd een burgerhulpverlener die binnen zes minuten ter plaatse kan zijn. Omdat de gemeente en HartslagNU hier de hulp van de Knoalsters voor nodig is geven ze op 30 november een informatiebijeenkomst in Theater Geert Teis.

Tijdens deze bijeenkomst wordt geen reanimatiecursus gegeven maar krijgen mensen informatie over het ‘6 minuten systeem’. Daarnaast vertelt HartslagNU wat de mensen zelf kunnen doen om het systeem in de gemeente Stadskanaal te laten werken.

‘Door voldoende AED’s in de gemeente te plaatsen en door de inzet van burgerhulpverleners kan er al hulp verleend worden bij een hartstilstand als de ambulance nog onderweg is’, legt wethouder Jur Mellies (Lokaal Betrokken) uit. ‘We zijn samen met HartslagNu aan het kijken hoe we dit netwerk zo goed mogelijk in kunnen richten. Zo kunnen we met zijn allen zorgen voor een hartveiliger Stadskanaal’.

Dekkend AED netwerk

In 2020 pleitte onder andere de partij van Mellies, Lokaal Betrokken, in de gemeenteraad al voor een dekkend AED netwerk. Hoewel dit nog niet is gelukt zijn zowel het aantal AED’s als burgerhulpverleners de afgelopen jaren gestegen. Waar er in 2021 nog 35 actieve AED’s in de gemeente waren, zijn dit er in 2022 45. 28 daarvan zijn dag en nacht beschikbaar. Het aantal burgerhulpverleners is van 375 in 2021 naar 434 in 2022 gegaan. De gemeente wil deze aantallen nu nog hoger krijgen door onder andere de informatieavond.

Hoeveel 6 minuten zones er in Stadskanaal zijn is niet bekend. ‘Dit zijn we nu met HartslagNu in kaart aan het brengen’, zo laat de gemeente desgevraagd weten. ‘Maar als we kijken naar de dichtheid van de AED’s en de beschikbare burgerhulpverleners is de dichtheid nog niet zo dicht als wordt geadviseerd. Dus kunnen we er vanuit gaan dat de 6 minuten niet overal in de gemeente Stadskanaal gehaald kan worden. Om deze dichtheid te verbeteren organiseren we deze bijeenkomst.’

Aanmelden

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan tot en met 23 november door een mail te sturen naar gemeente@stadskanaal.nl met als onderwerp ‘Hart voor hartzaken’ of door te bellen met 0599-631631. De inloop is van 19.00 tot 19.30 uur, daarna start het programma. Het programma zal ongeveer anderhalf uur duren.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal