Direct naar de inhoud.

Alle drie Knoalster buitenbaden nu op eigen benen, echter blijven er zorgen

  • door:
  • op:
Zwembad ’t Vlasmeer in Onstwedde | © Beppie Van Der Sluis/RTV Noord

STADSKANAAL – Er ging een jarenlang gesteggel aan vooraf, maar maandagavond stemde de gemeenteraad in met de exploitatie van de zwembad ’t Vlasmeer in Onstwedde en Bad Noord uit Stadskanaal. In februari ging de raad al akkoord met het op eigen benen stellen van De Horsten in Musselkanaal. Maar omdat de andere twee baden hun papieren nog niet helemaal op orde hadden, werd deze beslissing nog even op de lange baan geschoven. 

In totaal heeft het zo’n twintig jaar geduurd, valt in de wandelgangen te horen. ‘Ik zat tussen 1998 en 2002 ook al in de raad’, vertelt Grietje Schipper (PvdA). ‘Toen begon Bad Noord met vrijwilligers te draaien. En sindsdien is de toekomst van de zwembaden nagenoeg ieder jaar wel weer langs gekomen.’ Er moest namelijk een oplossing bedacht worden om welgeteld drie buitenbaden in één gemeente financieel te handhaven en niet te laten verzuipen. Sluiting hing meermaals als een donkere wolk boven het zwemwater toen wethouders keer op keer de knoop niet durfden door te hakken.

Exploitatie bleek het toverwoord; de zwembaden kwamen hiermee in handen van de lokale gemeenschap. Maar met baden die te maken hebben met achterstallig onderhoud en het steeds duurder worden van energie, bleek dit nog niet zo gemakkelijk. 

Toch zijn ze er met de gemeente uit gekomen. Zwembad ’t Vlasmeer in Onstwedde krijgt in totaal 481.000 euro voor verduurzaming, plus een bruidsschat van 75.000 euro. Het Knoalster Bad Noord krijgt 497.000 euro voor de verduurzaming en een exploitatiebijdrage van 86.000 euro. 

Extra geld voor De Horsten

Ook kwam het college nog even terug op De Horsten in Musselkanaal. Deze kreeg bij haar privatisering in februari 58.000 euro mee. Echter volgde snel daarna de energiecrisis, waardoor de kosten van het zwembad de lucht in stegen. Om het zwembad tegemoet te komen heeft de gemeente besloten de structurele bijdrage met tweeduizend euro te verhogen naar 60.000 euro en de bijdrage voor dit jaar eenmalig te verhogen naar 94.000 euro. 

Zwembad De Horsten in Musselkanaal. Foto: Martijn Folkers/ RTV Noord

‘Ongelofelijk blij’

In de raad werd met opluchting gereageerd op het akkoord tussen zwembaden en gemeente. ‘We zijn ongelofelijk blij met dit resultaat’, aldus Schipper. ‘Het belang van deze baden zien wij als een grote bijdrage aan onze gemeente.’ 

Tekort van 2700 euro

Toch was er van een ‘hiep hiep hoera’ stemming niet te spreken. Er waren nog flinke zorgen over de toekomst van de zwembaden met de energiecrisis in het achterhoofd. Daarnaast valt er in de begroting van Bad Noord een tekort van 2700 euro te lezen. Veel partijen wilden weten welk risico de baden en dus ook de gemeente hiermee loopt. ‘Hoe haalbaar ziet dit college deze plannen?’, vraagt Merlijn Wiersema (CDA) zich hardop af. 

De gemeenteraad van Stadskanaal in vergadering over de zwembaden | © Hielke Bosch/RTV1

‘Niet achterover gaan hangen’

Verantwoordelijk wethouder Goedhart Borgesius (VVD) maakt zich echter geen zorgen en stelde de raad gerust. ‘Bad Noord beschikt over een mooie eigen vermogen’, aldus Borgesius. ‘Ik ga ervan uit dat het tekort van 2700 euro door de stichting zelf prima is aan te vullen.’

Ook wijst Borgesius erop dat de baden in Stadskanaal en Onstwedde een vast energiecontract hebben tot eind 2023. Hoe het daarna zal gaan kan hij echter niet zeggen: ‘Ik heb helaas geen glazen bol. Wie weet hoe de wereld er dan uit ziet.’ Hans Klopstra (VVD) vulde daarop aan: ‘Ik ga ervan uit dat als de zwembaden op den duur bij ons aankloppen voor hulp, we hier niet achterover gaan hangen.’

Volgens Borgesius blijft de gemeente bij alle drie de zwembadbesturen over de schouder meekijken en zal waar nodig adviseren en assisteren.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal