Direct naar de inhoud.

Speelgoedwinkeleigenaar uit Veendam is het hele WK in Qatar: ‘We gaan voor het voetbal’

  • door:
  • op:
Marcel de Weijs is klaar voor het WK. | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

VEENDAM – Vanmiddag is het dan zover. Om klokslag 17 uur trapt het Nederlands Elftal in het Al Thumama Stadium in Doha haar WK af tegen Senegal. Speelgoedwinkeleigenaar Marcel de Weijs uit Veendam is er samen met Gert Grimmius uit Stadskanaal en Fienus Baas uit Odoorn bij. Vlak voor vertrek zochten we De Weijs nog even op.

Waarom is het WK zo mooi Marcel?

‘Het is het grootste voetbaltoernooi wat er is. Voor mij is het de vierde keer. Supporters van over de hele wereld komen er heen om hun team aan te moedigen uitgedost in de kleuren van hun land. Tijdens het toernooi is het verbinden en het samen zijn met elkaar het gene wat het mooiste is.’

Toch is er ook veel kritiek op dit toernooi?

‘Daar ben ik het volledig mee eens. Alleen hadden we in 2010 toen dit WK werd toegewezen al wat moeten doen. Nu is de échte kritiek pas de laatste maanden gekomen dan ben je veel te laat. We hebben te lang niks gedaan.’

Snap jij dat sommige mensen dit toernooi boycotten?

‘Absoluut! Ik heb het zelf niet overwogen. Ik ga er niet heen om Qatar te zien. Ik ga er heen voor het voetbal om Oranje naar de overwinning te schreeuwen.’

Nou is dit WK in de winter hoe gek is dat?

‘Je merkt het aan de beleving hier in Nederland. Normaal zie je heel Nederland veranderen in een oranje zee. Nu keken we een week geleden nog naar Groningen-Fortuna. Toch ben ik er van overtuigd dat als de bal straks gaat rollen mensen gaan kijken en als Oranje ver komt dat ook de Oranjevlaggetjes weer opgehangen gaan worden.’

Hoe is dat dan voor jou als winkeleigenaar om tijdens de drukste tijd van het jaar de winkel achter te laten?

‘Ik weet dat het kan want anders had ik het niet gedaan. Vorig jaar kreeg ik de diagnose kanker waardoor ik niet in de winkel kon staan rondom de feestdagen. Gelukkig is nu alles goed, maar we hebben toen gezien dat het ook goed gaat. Oranje is zo’n grote hobby dat ik dit niet wilde missen. In totaal heb ik al 189 interlands bezocht.’

Wat verwacht jij van de prestaties van Oranje?

‘Ik denk dat Oranje ver kan komen. Met name door de coach Louis van Gaal. Hij wil het beter doen dan in 2014 toen we derde werden. Dan blijft er dus een eerste en tweede plek over. Laten we dan maar meteen die eerste doen.’

Wie zijn voor jou de andere favorieten?

‘Brazilië is heel sterk. Ook van Duitsland verwacht ik dat ze goed zijn. Dat is echt een toernooiteam. Het zijn net als Nederland niet de beste spelers, maar ze hebben zo’n sterk collectief. Als laatste is Argentinië voor mij een kanshebber. Dat zou ik ook heel mooi vinden voor Lionel Messi. Die speelt hier waarschijnlijk ook zijn laatste WK.’

De wedstrijd van vanmiddag tegen Senegal is live te zien bij de NOS. Komende vrijdag speelt Oranje om 17 uur tegen Ecuador en volgende week dinsdag om 16 uur tegen gastland Qatar wordt de groepsfase afgesloten.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal