Direct naar de inhoud.

Eis voor Knoalster: vier jaar cel voor seksueel misbruik verstandelijk gehandicapt meisje

  • door:
  • op:
vrouwe jusitita rechtbank
Vrouw Justitia (foto: RTVNoord)

STADSKANAAL – Een 68-jarige man uit Stadskanaal vergreep zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) meermalen aan een 11-jarig meisje met een verstandelijk handicap. De man zou hiervoor een celstraf van vier jaar opgelegd moeten krijgen, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

‘Een man die zwelgt in zelfmedelijden en alle schuld bij een ander neerlegt’, zei de officier van justitie tegen de zestiger. De aanklager eiste een extra lange proeftijd van vijf jaar, omdat er aanwijzingen zijn dat de man nog eens twee meisjes heeft benaderd. Hiervoor werd hij niet vervolgd.

‘De maatschappij moet een langere tijd tegen hem worden beschermd’, redeneerde de aanklager. 

‘Domme fout gemaakt’

De Kanaalster kende het meisje niet. Hij sprak haar vorig jaar in juli bij zijn woning aan. ‘Ik kwam met haar aan de praat en ze kreeg drinken van mij’, zei de man. Hij is dol op kinderen, zei hij, maar gaf toe dat hij seksuele handelingen met haar verrichte. ‘Ik heb de domme fout gemaakt dat ik haar niet heb gevraagd of ze wel van haar ouders bij mij mocht komen. Ik ben nu alles kwijt’, zei de man. De zaak kwam in mei aan het licht en sindsdien zit hij vast. 

Naaktfoto van het meisje

Het OM verwijt de man ook het maken van kinderporno. Op zijn telefoon stond een naaktfoto van het meisje. Hij had die verwijderd, maar de afbeelding kwam tijdens de doorzoeking toch weer boven water. Het was hem min of meer allemaal overkomen, zei de man tegen de rechters. Het kind leek seksueel actief te zijn. ‘Dit heeft ze opgedaan bij andere mannen, niet bij mij’, zei de man. 

Locatieverbod

Volgens een psycholoog kampte de man met een depressie en leefde hij geïsoleerd. De man was daardoor in verminderde mate toerekeningsvatbaar. De officier van justitie vond dit rapport onvoldoende onderbouwd en vroeg de rechtbank dit advies niet over te nemen. Hij eiste ook een locatieverbod voor de plaats Stadskanaal en een schadevergoeding van 15.000 euro voor het slachtoffertje. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal