Direct naar de inhoud.

Raad Stadskanaal gaat akkoord met noodfonds van half miljoen euro

  • door:
  • op:
De gemeenteraad van Stadskanaal | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – De gemeenteraad van Stadskanaal is tijdens de raadsvergadering maandagavond unaniem akkoord gegaan met het instellen van een noodfonds van een half miljoen euro. Dit fonds is bedoeld voor mensen die, door de stijgende prijzen, moeite hebben met het betalen van hun rekeningen. Dit moet voorkomen dat deze mensen niet tussen wal en schip vallen.

‘Van alle kanten horen we dat steeds meer inwoners in de problemen komen vanwege de stijgende prijzen’, vertelde wethouder Jur Mellies (Lokaal Betrokken) eerder al over het noodfonds. ‘We deden als gemeente al veel om mensen in geldnood te helpen. Maar we zagen ook dat een grote groep nu nog buiten de boot valt. Daarom is dit noodfonds nodig; om alle Knoalsters in deze zware tijden tegemoet te kunnen komen.’

Doorbraakmethode

Waar dit soort initiatieven normaal gesproken meteen unaniem worden aangenomen, ging er deze keer de nodige discussie aan vooraf. Er werden door zowel coalitie als oppositie partijen moties ingediend over de regels die aan het fonds verbonden moeten worden. Zo pleitte oppositie voor de zogenoemde ‘doorbraak methode’. Deze moet volgens hen onnodige bureaucratie voorkomen en ervoor zorgen dat er maatwerk geleverd kan worden.

Wethouder Jur Mellies (Lokaal Betrokken) zegde aan het eind van de vergadering toe om deze methode te onderzoeken. ‘Ik ken deze methode goed en weet dat deze niet zomaar in te zetten is’, aldus de wethouder. ‘Maar we gaan hier zeker onderzoek naar doen en kom hier later op terug.’

Boven de inkomensgrens

Daarnaast drukte Hans Klopstra (VVD) het college nog op het hart één groep niet te vergeten. Namelijk mensen die normaal gesproken goed kunnen rondkomen, maar door de stijgende prijzen alsnog in het nauw komen. Klopstra: ‘Die vallen erbuiten. Dat moet niet. Deze regeling moet dus ook als aanvulling werken voor mensen die boven die inkomensgrens komen, maar hoge sociale lasten hebben.’

1 januari

Inwoners die moeite hebben hun rekeningen te betalen kunnen vanaf 1 januari 2023 mogelijk gebruik maken van het noodfonds. De gemeente benadrukt dat inwoners die direct hulp nodig hebben, zich kunnen melden om in overleg te bekijken of er hulp geboden kan worden.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal