Direct naar de inhoud.

Odoornervener op grote NFT beurs in London: ‘Normaal ticket was 700 pond’

  • door:
  • op:
Hooiveld met Luke Humphries (links, Brit uit Guatemala) en actrice Nazmiye Oral die ook op de beurs aanwezig was. | Foto: Eigen foto

ODOORNERVEEN – Daan Hooiveld uit Odoornerveen stond twee weken terug op de NFT beurs in hartje London. Hij werd door het Amerikaanse cryptobedrijf Mandox gevraagd om hen te vertegenwoordigen in het Queen Elizabeth Conference Centre.

De reden dat hij gevraagd werd was omdat de beurs in London was en het voor Amerikanen te ver vliegen is. ‘Als Europeaan is London bij wijze van spreken om de hoek. Ik stond er samen met een Brit die in Guatemala woont en nu toevallig ook op familiebezoek ging.’ De vraag die dan toch rijst is hoe Mandox bij een ‘boerenkinkel’ als Hooiveld uitkomt. ‘Vorig jaar kocht ik een NFT en kwam ik met de eigenaar in gesprek via sociale media. We hebben een aantal keren gesproken en ik heb ze toen proberen te koppelen aan FC Emmen.’

Nog niet heel lang actief

Waar het voor de FC op niets uitliep was dat voor Hooiveld zelf wel anders. ‘Ik doe nu wat marketing en communicatie dingetjes voor ze. Zo beheer ik bijvoorbeeld hun Instagram account.’ Zelf zit de 24-jarige Hooiveld nog helemaal niet zo lang in het cryptowereld. ‘Het begon begin vorig jaar mei met cryptomunten. In februari van dit jaar kocht ik mijn eerste NFT. Mijn ouders waren op vakantie en toen ben ik, terwijl ik alleen thuis was mij er in gaan verdiepen en van het een kwam het ander.’

Wat zijn NFT’s?
NFT staat voor non-fungible token, ofwel een niet-vervangbare token. Deze NFT’s zijn digitale bestanden die gekoppeld zijn aan bijvoorbeeld een afbeelding, een video of een kunstwerk. In dit digitale bestand staat wie eigenaar is van deze afbeelding, video of kunstwerk. Simpel gezegd worden de NFT’s verspreid over de wereld opgeslagen en kan iedereen inzien hoe deze worden verhandeld en wie eigenaar is van de token.

De waarde van een NFT’s worden door een aantal critiria bepaald. Authenticiteit dus de echtheid van de NFT. De tweede is schaarste want van sommige NFT’s is er maar één. Dan de populariteit want bekende NFT’s worden voor meer geld verkocht en als vierde en laatste criteria is het nut van de NFT. Sommige hebben namelijk functionele doeleinden.

Een bijzondere NFT

Inmiddels heeft Hooiveld verschillende NFT’s in bezit. Een daarvan is heel bijzonder, namelijk een afbeelding van Donald Trump. ‘Daarvan is er maar 1 op de wereld. Dus die is nogal wat geld waard.’ Toch verkoopt Hooiveld hem nog niet. Nu Trump heeft aangekondigd opnieuw een gooi naar het presidentschap te doen wil hij merchandise van de NFT met Trump ontwikkelen. ‘Toevallig kwam ik op de beurs een distributeur tegen uit Amerika die dat speciaal doet voor NFT’s. Daar heb ik al contact mee gelegd om het mogelijk te maken dat ik die merchandise dan kan gaan verkopen in Amerika vanuit hier.’

De NFT met de afbeelding van Donald Trump. | Foto: Eigen foto

Organisatie slaat de plank mis

De beurs heeft sowieso veel indruk gemaakt op Hooiveld.  ‘Liefst zes verdiepingen waren afgehuurd voor deze beurs. We hadden aan de voorkant uitzicht op de Westminster Abbey en aan de achterkant op de Big Ben. Hartje London dus.’

Hooiveld hoefde geen ene cent te betalen voor de beurs, voor de normale bezoeker was dat wel anders. ‘Een normaal ticket was 700 pond. Dat noem ik niet normaal. Ook niet als je kijkt wat de bedoeling van deze beurs was.’ De organisatie wilde de ‘normale’ man en vrouw meenemen in de wereld van crypto en NFT. ‘Maar met ticketprijzen van 700 pond denkt niemand die toevallig langsloopt ik ga even een kijkje nemen.’

Het uitzicht vanuit het Queen Elizabeth Conference Centre. | Foto: Eigen foto

Crypto als toekomstig betaalmiddel

Hooiveld ziet de hele wereld van NFT en crypto als de toekomst. ‘Veel overheden investeren er nu ook al in. Dat is wel een teken aan de wand. Ik denk dat het een ontwikkeling is. Heel vroeger betaalden we met goud en zilver. Toen kregen we allemaal onze eigen munteenheid en nu we steeds verder het digitale tijdperk ingaan krijgen we de cryptomunt. Ik denk niet dat het heel lang meer duurt voor we kunnen gaan betalen met verschillende cryptomunten zoals bijvoorbeeld de bitcoin,’ zo sluit hij af.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal