Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Borger-Odoorn zet grootste en oudste hunebed in het oranje tegen geweld tegen vrouwen

Het Hunebed D27 bij het Hunebedcentrum is oranje in het kader van Orange the World. | Foto: Richtje Rakers-De Vries

BORGER – Wereldwijd heeft één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dit ruim 45 procent van de vrouwen.‘Stop geweld tegen vrouwen,’ is dan ook de boodschap van de campagne ‘Orange the World’. In Borger-Odoorn werden daardoor vrijdag het hunebed bij het Hunebedcentrum en het gemeentehuis oranje verlicht.

Bijna driekwart (73 procent) van de Nederlandse vrouwen is ooit seksueel geïntimideerd. Eén op de tien vrouwen is ooit in haar leven verkracht. En 45 procent van alle vrouwen maakte ooit in haar leven fysiek en/of seksueel geweld mee. Dit jaar richt de organisatie zich op preventie.

‘Lastig om grip op te krijgen’

Ook in Borger-Odoorn is het iets wat vaker voorkomt dan mensen in eerste instantie misschien denken. Zo waren er in 2021 105 meldingen bij Veilig Thuis Drenthe en in het eerste halfjaar van 2022 waren dat er 50. ‘Het is een probleem wat vaak achter de voordeur afspeelt en voor ons als gemeente lastig om grip op te krijgen,’ zo legt burgemeester Jan Seton uit. ‘Voor mensen ligt er ook een stukje schaamte op. Onze sociale teams zijn er wel alert op en gaan dan ook met mensen in gesprek.’

Normaal blijven de gebouwen in het oranje verlicht tot en met 10 december, maar daar is dit keer niet voor gekozen. ‘Orange the World loopt altijd tot de internationale dag van de mensrechten,’ zo vertelt de burgemeester. ‘Ditmaal kiezen wij er voor om alleen vandaag (vrijdag) en op 10 december het gemeentehuis oranje te verlichten en het hunebed alleen vandaag vanwege de energiekosten die steeds verder stijgen en de wens op het gebied van duurzaamheid willen wij het goede voorbeeld geven.’

Burgemeester Jan Seton bij het hunebed. | Foto: Richtje Rakers-De Vries

Wakker worden zonder geweld

De organisatie van Orange the World is blij dat ook het oudste en grootste hunebed in het licht wordt gezet. Op de site van de organisatie staat het hunebed tussen de Eiffeltoren in Parijs en de Tower Bridge in London. ‘Ze zien het hunebed als een iconische object wat veel mensen ook direct herkennen. Dat er voor de kleur Oranje is gekozen is geen toeval. ‘De kleur oranje staat voor een nieuwe dageraad. Een nieuwe dag waarop we wakker worden en er geen geweld meer is tegen vrouwen,’ aldus Seton.

Geplaatst door

Redacteur / Verslaggever van de gemeente Borger-Odoorn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.