Direct naar de inhoud.

‘Godfather van Gemeentebelangen Veendam’ Nico Zweerts de Jong (80) overleden

  • door:
  • op:
Nico Zweerts de Jong is op de 80-jarige leeftijd overleden | © Bert Buiring

VEENDAM – Nico Zweerts de Jong van lokale partij GemeenteBelangen Veendam is dit weekend op 80-jarige leeftijd overleden. Zweerts de Jong was vanaf de oprichting van de partij in 1982 betrokken en zat sinds 1986, met een korte pauze van 2006 tot 2009, voor de partij in de gemeenteraad. Sinds de verkiezingen van maart dit jaar maakte Zweerts de Jong deel uit van de steunfractie van de partij.

Wildervanker Zweerts de Jong ging uit protest de politiek in. Gemeente Wildervank werd opgeheven en hij vond dat Wildervank benadeeld werd door Veendam. In zijn eerste jaren zat hij alleen in de raad voor de partij. De partij groeide nadat hij zich duidelijk had uitgesproken tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Wildervank. De partij kwam bij de volgende verkiezingen in 1990 uit op vijf zetels. 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 werd GemeenteBelangen onder aanvoering van Zweerts de Jong de grootste partij van Veendam, met net iets meer stemmen dan de PvdA. 

Betrokken politicus

Partijgenoten noemen Zweerts de Jong een betrokken politicus, die zich altijd met hart en ziel heeft ingezet voor de samenleving. Wethouder Henk Jan Schmaal van GemeenteBelangen Veendam is geraakt door het verlies.

‘Hij was de nestor van de raad en werd ook wel ‘The Godfather van GemeenteBelangen’ genoemd. Hij zal gemist worden’, zegt Schmaal.

Schmaal werd vlak voor de verkiezingen in 2002 door Zweerts de Jong bij de partij gevraagd. ‘Ik zei eerst dat ik geen interesse en geen tijd had, maar ik ben toch op de lijst gekomen’, lacht Schmaal. ‘Ik heb veel van hem geleerd. Nico beet zich bijvoorbeeld altijd vast in de begroting en akkerde die pagina voor pagina door. Hij was altijd heel scherp in die dingen’, zegt Schmaal. 

Leermeester

Generatie- en partijgenoot Bert Kraan kwam ook in die periode bij de partij. Hij noemt Zweerts de Jong zijn leermeester. ‘Hij was iemand met ontzettend veel ervaring, waar wij in de fractie veel steun aan hadden. Hij liet je zien hoe je dingen aan moest pakken’, zegt Kraan. 

‘Hij was echt een familieman. Een eerlijk en betrokken mens. Als vriend en als raadslid ga ik hem erg missen’, besluit Kraan. 

Dochter ook in de raad

Zweerts de Jong zat iets meer dan 33 jaar in de raad van Veendam. De enige periode dat hij in de afgelopen vier decennia niet in de raad van Veendam zat, was na de verkiezingen van 2006. Hij werd toen niet gekozen, maar zijn dochter Martine Zweerts de Jong wel. Toen zijn dochter een paar jaren later naar de stad verhuisde, nam hij de zetel weer van haar over.

Druk leven

Zweerts de Jong had een druk leven. Naast zijn raadswerk had hij een drukkerij en een gezin met drie kinderen. Verder was hij ook nog scheidsrechter bij waterpolo, penningmeester van draaiorgelstichting Zwarte Dorus en begeleidde hij mensen naar de sociale dienst of rechtshulp. 

‘We zien onze vader niet echt als een politicus, maar als iemand die zich gewoon altijd inzette voor de mensen om zich heen. De politiek was daar een onderdeel van’, zegt dochter Martine. ‘Als je zo terugkijkt is het eigenlijk knap waar hij soms de tijd vandaan haalde. Want hij ging in die drukke tijd dat hij nog alleen in de raad zat, ook elke zaterdag met mij mee naar judo. Dat heeft hij nooit gemist’, vult zus Xandra aan. 

Gevallen

Nico Zweerts de Jong was na een val fysiek verzwakt en is in combinatie met corona plotseling gestorven in het ziekenhuis.

Dit is een artikel van RTV Noord door verslaggever Jeroen Willems. RTV1 en Noord werken nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal