Direct naar de inhoud.

Kerstmarkt in Dickens stijl bij Villa de Beuk: ‘Dit is een droom’

  • door:
  • op:
Organisator Jan van der Werf loopt in Dickens kostuum over de kerstmarkt | © Rutger Breider/RTV1

STADSKANAAL – De afgelopen jaren hebben Jan en Teska van der Werf de monumentale Villa de Beuk omgebouwd tot Bed and Breakfast. Dit is echter niet het enige wat ze met het karakteristieke pand doen. Dit jaar organiseerden ze in de tuin voor het eerst een kerstmarkt. Een idee dat al decennia lang in het vat zat.

‘Dit is een droom die uitkomt’, vertelt Jan van der Werf enthousiast. Voor de gelegenheid heeft hij zijn Dickens kostuum aangetrokken. ‘Al vanaf mijn kindertijd droom ik van een kerststal. Maar dat mocht van onze ouders niet. Dat was namelijk voor de katholieken, en wij waren protestants.’

‘Drie keer is scheepsrecht’

Toen van der Werf uiteindelijk in Villa de Beuk kwam te wonen besloot hij zijn droom werkelijkheid te maken en zette een grote kerststal in de tuin. Maar daarmee was het nog niet genoeg. Al snel volgde een grote kerstboom en daarna bleef er nog één wens over: een kerstmarkt.

In 2020 wilde ze deze al realiseren, echter gooide de coronapandemie roet in het eten. Ook in 2021 was dit hetzelfde verhaal. ‘Maar drie keer is scheepsrecht en dit jaar hebben we eindelijk onze kerstmarkt kunnen organiseren.’

Dickens

En volledig in de stijl van Charles Dickens; dus dat betekent kleding uit de vroegere tijd. ‘Dit is nou echt Kerst’, aldus van der Werf terwijl hij de markt gadeslaat. ‘Iedereen doet Dickens, dus dan doen wij het ook. Dit is echt iets wat er helemaal bij past.’

Op de markt konden mensen onder meer spekkedikken en kniepertjes kopen, langs de snoepkraam en  gluhwein drinken. Voor Jan en zijn vrouw Teska smaakt het succes van deze eerste editie naar meer. Ook deze zal dan in een speciaal jasje gegoten worden. Niet de Dickens stijl maar iets anders: ‘Wat dat wordt, daar moeten we nog over nadenken. Maar dat kan iedereen volgend jaar zien.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal