Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Stadskanaal kan eindelijk weer de portemonnee trekken: scholen, sportclubs en Geert Teis profiteren

Ook voor theater Geert Teis is er weer licht in de duisternis | © Theatergeertteis.nl

STADSKANAAL – De schatkist van de gemeente Stadskanaal is weer gevuld. Door de financiële malaise van de laatste jaren werden investeringen regelmatig vooruitgeschoven, maar door extra geld uit Den Haag kan er nu eindelijk weer iets in de Kanaalstreek.

‘Kijk, dit is ‘m’, zegt wethouder Goedhart Borgesius (VVD). ‘De kadernota voor de komende tien jaar.’ De 71-jarige bestuurder van Stadskanaal is er blij mee. De inhoud van het document is veelzeggend: er is weer wat mogelijk in Zuidoost-Groningen, en dat na uiterst magere jaren.

Preventief toezicht

Want de afgelopen jaren hield het niet over in Stadskanaal. Op het gebied van jeugdzorg en werkvoorzieningsschap Wedeka ontving Stadskanaal jarenlang veel minder geld dan nodig was van het Rijk, waardoor de gemeente inteerde op haar eigen vermogen en noodgedwongen moest snijden in het voorzieningenniveau. 

Voor de gemeenteraad was in 2020 de grens bereikt, toen het de sleutel inleverde op het provinciehuis. Stadskanaal werd onder preventief toezicht geplaatst. Maar enkele jaren later ziet het er heel wat zonniger uit. Er kan weer geïnvesteerd worden. En dat is nodig ook, zegt Borgesius. 

Miljoenen in nieuwe schoolgebouwen

‘We moeten de komende jaren gaan investeren in de scholen. We starten op korte termijn met nieuwbouw van de Meester Neuteboomschool en de Maarsborg. Op de lange termijn moeten we ook aan de slag met de schoolgebouwen van de drie scholen in Musselkanaal. 

De aanpak van deze scholen gaat in totaal 31,5 miljoen euro kosten. Ook moeten we de kunstgrasvelden van verschillende voetbalverenigingen en de hockeyvereniging vervangen. Dan praat je al snel over zo’n 600.000 euro per veld.’

Ook theater Geert Teis kan een opknapbeurt verwachten. De orkestbak, die nu gestut wordt, wordt vernieuwd. ‘We hebben daarnaast wat problemen met de trekkenwand, die voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en deze wordt aangepakt.’

Op termijn wel bezuinigingen nodig

Op termijn wordt er wel gesneden in de begroting. Er wordt 1,4 miljoen bezuinigd. Met name Welstad moet inleveren, zo’n 320.000 euro. Ook het Trainings- en Diagnosecentrum om werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt klaar te stomen levert 250.000 euro in. 

Voor de rest verstrekt Stadskanaal minder subsidies en gaat op termijn de onroerendzaakbelasting (OZB) omhoog. ‘Op deze manier hopen we ruimte te creëren om al onze ambities uit te kunnen voeren’, zegt Borgesius.

Zo gaat het toch nog een beetje pijn doen. Maar bovenal is Borgesius een blij mens. ‘Het is een heel prettig gevoel dat we weer vooruit kunnen kijken.’

Dit is een artikel van RTV Noord door verslaggever Martijn Folkers. RTV1 en RTV Noord werken nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.