Direct naar de inhoud.

Nieuwe dorpsvlag Nieuw-Buinen onthuld: ‘Hij past perfect bij het dorp’

  • door:
  • op:
De nieuwe dorpsvlag van Nieuw-Buinen. | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

NIEUW-BUINEN – Een turfsteker, een glasblazer, de kleuren blauw en oranje en vlaggetjes in regenboogkleur en je hebt de nieuwe dorpsvlag van Nieuw-Buinen. Volledig ontworpen op basis van tekeningen van basisschoolleerlingen. Donderdagmiddag werd de vlag op de kerstmarkt bij het MFA gepresenteerd. 

Voorzitter van de stichting 200 jaar Nieuw Buinen, Peter Zwiers is er maar wat trots op. ‘Alles wat Nieuw-Buinen is komt terug in deze vlag. Het blauw van het water en oranje is hier ook geen vreemde kleur. De turfsteker en de glasblazer, het zijn allemaal elementen die bij Nieuw-Buinen horen.’

Het idee voor een nieuwe dorpsvlag begon een aantal maanden geleden. ‘Toen hebben we aan alle basisscholen in Nieuw-Buinen gevraagd om de nieuwe dorpsvlag te ontwerpen,’ aldus Zwiers. 

Moeilijk kiezen

De scholen zijn druk aan het werk gegaan. Een jury moest vervolgens 1 ontwerp kiezen, maar volgens juryvoorzitter en wethouder Ankie Huijing was dat onmogelijk. ‘We hebben een selectie gepakt en in veel van die tekeningen zaten goede elementen. Uiteindelijk hebben we daar vier uit gekozen. Toen bleek dat we de hoofdprijs hadden’

Die hoofdprijs was dat er van elke school toevalligerwijs een tekening was gekozen. Max van OBS75 en Christianne van De Klister hebben beiden de regenboogvlaggetjes bedacht. Stijn van School 59 bedacht de oranje strepen die door de vlag kruisen. Leroy van de Poolster bedacht de glasblazer en Lotte eveneens van School 59 kwam met de turfsteker.

De kinderen die de vlag hebben ontworpen. | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

Het maakt de kinderen trots dat ze mee hebben geholpen aan de nieuwe dorpsvlag. ‘Hopelijk zie je straks de vlag waar wij aan hebben meegeholpen door het hele dorp,’ zo zeggen ze alle vijf. 

Modern jasje

Met de regenboogvlag zit er ook een modern jasje aan de vlag. Toch is dat van tevoren geen voorwaarde geweest zo geeft Huijing aan. ‘Het is iets wat uit de leerlingen zelf is gekomen, maar dat daar een regenboog bij zat dat paste wel heel mooi.’ Zwiers sluit zich aan bij de woorden van de wethouder. ‘We weten het verhaal waarom leerlingen voor de regenboog zijn gegaan niet, maar het straalt ook positiviteit uit en dat past hier,’ zo sluit hij af.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal