Direct naar de inhoud.

Borger-Odoorn en wooncorporaties zetten in op verduurzaming en flexwoningen

  • door:
  • op:
Wethouder Henk Zwiep is tevreden met de verduurzamingslag. ‘Natuurlijk willen wij altijd sneller.’ | Foto: Peter Timmer

BORGER-ODOORN- De gemeente Borger-Odoorn en de wooncorporaties Lefier en Woonservice zetten in de nieuwe prestatieafspraken in op een grote verduurzamingslag van de sociale huurwoningen en toevoeging van flexwoningen. Komend jaar gaan de twee corporaties in totaal 50 woningen verduurzamen.

Lefier verwacht voor 2025 zo’n 206 woningen op energielabel A te krijgen. Woonservice kiest er voor om ieder jaar 20 woningen te verduurzamen.  Wethouder Henk Zwiep (PvdA) is tevreden met die verduurzamingslag. ‘Natuurlijk willen wij altijd sneller. Wij kunnen wel heel veel willen, maar we hebben ook te maken met financiële middelen en capaciteitsproblemen.’

Flexwoningen

De twee corporaties kijken op dit moment meer naar kwaliteit dan naar kwantiteit. ‘Ze willen alle woningen naar minimaal een energielabel A zien te krijgen zodat mensen er prettig kunnen wonen.’ Volgens Zwiep was een inhaalslag ook nodig. ‘Particulieren hebben tussentijds nog wel eens wat gedaan aan hun woningen, maar de corporaties niet.’

Toch wil Zwiep met de corporatie nog kijken naar de kwantiteit. ‘We zullen in gesprek met elkaar moeten blijven. De woningmarkt veranderd op dit moment nu zo snel dat het niet bij te houden is.’ Zwiep wil fors inzetten op flexwoningen. ‘We zijn daarvoor nu in gesprek met Lefier. Die zouden dan in Nieuw-Buinen en Borger moeten komen, maar dat zit echt nog in een pril stadium.’

Aanpak Tweede Exloërmond

De gemeente pakt op dit moment ook de handschoen op als het om de sociale huur in Tweede Exloërmond gaat. ‘We pakken dat in twee fases aan,’ zo laat Zwiep weten. Woonservice wil daar komend jaar 16 woningen slopen en 30 woningen bouwen. ‘Dat zal dus voor het grootste gedeelte in Tweede Exloërmond zijn.’ In totaal gaat Woonservice tot 2025 76 woningen slopen waarvoor er 70 nieuwbouw woningen op de planning staan zo is te lezen in het groeidocument.  

Lefier kijkt op dit moment alleen naar verduurzaming en doet in het groeidocument geen toezegging over nieuwbouw. Wel wordt de mogelijkheid genoemd voor de bouw van 44 nieuwbouwwoningen. ‘Daarover zijn we nog samen in gesprek over de locaties, de aantallen en de tijdspanne. Daar gaan we nog invulling aan geven,’ aldus Zwiep.

In het voormalige horecacentrum Spa in Tweede Exloërmond komen vijf appartementen. | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

Vijf particuliere appartementen in Prummelpand

Naast de prestatieafspraken heeft de gemeente toestemming gegeven voor de toevoeging van vijf particuliere appartementen in het voormalig horecacentrum Spa in Tweede Exloërmond . ‘Dit gaat om een Prummelpand en het is niet het meest fraai bewaarde Prummelpand,’ zo vertelt Zwiep. De gemeente wilde het pand wel graag behouden voor de toekomst. ‘Er zat al een hotel-restaurant bestemming op en de verandering vindt alleen binnen het pand plaats. Er verandert daardoor eigenlijk niks voor de omgeving, maar we geven jongeren wel een mooie kans om te wonen.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal