Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Zonnepark Nieuw-Buinen loopt landelijk voorop bij flexibel gebruik stroomnet

Het zonnepark in Nieuw-Buinen heeft 300.000 panelen. | Foto: Petra Wijnsema/RTV Drenthe

NIEUW-BUINEN – Het landelijke stroomnet wordt vanwege de opkomst van duurzame energie intensiever gebruikt en raakt daardoor vaker overbelast. Energieminister Rob Jetten wil dat lokale initiatieven de ruimte krijgen om het stroomnet slimmer te gebruiken. Een goed voorbeeld is zonnepark Vloeivelden Hollandia in Nieuw-Buinen.

Het park telt 300.000 zonnepanelen en is het grootste van Nederland. Maar eigenlijk was er op het landelijke elektriciteitsnet geen ruimte voor deze groene energie. De zonnepanelen kwamen er toch omdat de stroom direct wordt geleverd aan Avebe uit Gasselternijveen. De helft van het zonnepark ligt ook op de vloeivelden van het aardappelzetmeelconcern. De opgewekte stroom die overtollig is, gaat naar de omliggende huizen.

Tien jaar wachten

Het zonnepark is een gezamenlijk project van aannemersbedrijf Avitec uit Nieuw-Buinen en Solarfields uit Groningen. “Toen we begonnen met ontwikkelen, zat het stroomnet vol. We hadden misschien wel tien jaar moeten wachten met dit project”, zegt Wannes Devillé van Solarfields over de ontwikkeling van het zonnepark.

“Het was geen gemakkelijke oplossing om het uiteindelijk op deze manier te regelen. Ik ga liever voor de reguliere manier bij een netbeheerder”, geeft Devillé toe. “We zijn tweeënhalf jaar bezig geweest om het uit te werken. Niet alleen technisch, maar vooral ook juridisch.”

Wannes Devillé vertelt bij de NOS over het zonnepark in Nieuw-Buinen (verhaal gaat verder onder de video):

Veel waardering

Hoewel er voor het project in Nieuw-Buinen dus eigenlijk geen ruimte was, kan het inmiddels op veel waardering rekenen vanuit politiek Den Haag. Minister Jetten ziet het zonnepark als een slimme manier om het stroomnet te gebruiken. De hoop is dat als er meer van deze initiatieven komen, de kans kleiner wordt dat het landelijke net overbelast raakt.

“We zien nu dat als je veel flexibeler omgaat met je elektriciteitsvraag, er veel meer mogelijk is”, aldus Jetten. Het gaat daarbij vooral om het vermijden van de pieken op het net. “Denk aan fabrieken die bijvoorbeeld maar op een paar momenten per week een heel zware machine aan hebben staan. Dat kun je met slim energiemanagement echt plannen op het moment dat er veel duurzame energie beschikbaar is.”

Omdat voor veel bedrijven flexibel gebruik nieuw en complex is, moeten ze worden geholpen door energieproducenten, brancheverenigingen, netbeheerders en overheden. Verder gaan provincies en gemeenten aan de slag met lokale netwerken waarin opwekking, warmte, opslag en verbruik op elkaar worden afgestemd. Door energie lokaal te gebruiken, moet het landelijke stroomnet minder worden belast.

Dit is een artikel van de NOS. RTV1 en de NOS werken samen en wisselen daarbij artikelen met elkaar uit.

Geplaatst door

Redacteur / Verslaggever van de gemeente Borger-Odoorn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.