Direct naar de inhoud.

Veendammer Cobus Oosting verspreidt softbal als een olievlek door het Noorden

  • door:
  • op:
Cobus (links) tijdens het verslaan van een softbalwedstrijd © Rein Merkx

VEENDAM – Cobus Oosting heeft een prachtig softbaljaar achter de rug. De Veendammer viert dit jaar het 10-jarig bestaan van zijn stichting Softbaldino, waarmee hij softbaltrainingen in Oost-Groningen organiseert. Ook heeft hij internationale wedstrijden gestreamd via het Youtube-kanaal van de stichting. Als klap op de vuurpijl breidt Softbaldino zich begin volgend jaar verder uit met meer softbaltrainingen in de provincie.

‘Tien jaar geleden zijn we heel klein in Veendam begonnen met het organiseren van softbaltrainingen’, vertelt Cobus, voorzitter van de stichting. ‘Ik was toen schoolmeester en enorm enthousiast over de sport. Ik kon samen met andere scholen softbaltoernooien organiseren voor de jeugd en dat heeft geleid tot het oprichten van stichting Softbaldino.’

Dochter Dinet

Cobus zijn passie voor softbal ontstond toen bleek dat zijn dochter Dinet, nu professioneel softbalster bij de Tex Town Tigers in Enschede, al op jonge leeftijd een talent voor de sport had. ‘Dinet en ik hebben samen de stichting Softbaldino opgericht om zo softbaltrainingen en -toernooien te organiseren voor kinderen in Groningen. We begonnen in Veendam en binnen een paar jaar gaven we trainingen in Pekela, Stadskanaal, Noordbroek, Zuidbroek en Muntendam. Sinds kort zijn we met Sappemeer in gesprek over het organiseren van softbaltrainingen.’

Hij ziet het als zijn taak om meer bekendheid te creëren voor de sport. ‘Sport is het mooiste wat er is. De jeugd moet achter die schermen weg, het veld op. We willen de jeugd kennis laten maken met softbal. Als ze enthousiast zijn, kunnen we ze laten zien waar ze zich bij een vereniging kunnen aansluiten.’

Internationale wedstrijden

Als Cobus niet druk is met het organiseren van softbalclinics in Veendam en omstreken volgt hij met SoftbaldinoTV de internationale wedstrijden van zijn dochter. ‘We streamen met ons Youtube-kanaal SDTV bijna alle wedstrijden, zoals het EK in Enschede.’

Dat EK had dit jaar iets extra’s. De stichting heeft samen met de Tex Town Tigers 13.000 euro ingezameld om het Oekraïens jeugdteam onder de 15 naar Nederland te halen om de wedstrijden te kunnen spelen. ‘Via Facebook en andere media wisten we er voldoende geld voor in te zamelen.’

Ook versloeg Cobus dit jaar verschillende wedstrijden van Nederlandse teams met de bijbehorende overwinningen. Eind juli wonnen de dames van het Nederlandse team de Europacup in Barcelona, eind augustus won Olympia Haarlem de Premiërecup in Bollate, Italië en half oktober wonnen de Tex Town Tigers the best of five in de Holland Series. ‘Een prachtig jaar voor het Nederlands softbal’, aldus Cobus.

Door zijn betrokkenheid bij het Nederlandse softbal en zijn contact met de teams kan hij nogal wat organiseren met de stichting. ‘Afgelopen jaren gaven we aan drieduizend kinderen in Noord-Nederland softbaltrainingen’, aldus de voorzitter.

Jubileum

‘Het 10-jarig bestaan willen we vieren op ons jaarlijkse toernooi op 4 en 5 februari in de Sorghvliethal in Veendam. Hier komen alle Nederlandse toptalenten softballen. Dit zijn de dames die over een jaar of vijf in het Nederlandse team zouden kunnen spelen, net als Dinet.’ Hij laat de zilverkleurige wisselbeker zien die op dat toernooi vergeven wordt. ‘Hij heeft een jaar in mijn raamkozijn gestaan, maar ik kijk ernaar uit dat de beker weer met iemand anders mee mag.’

‘Ik ben echt besmet met het softbalvirus, het is een prachtige sport,’ vertelt Cobus. ‘Mijn droom is om hier in Groningen een nationaal team te kunnen starten, net als Olympia in Haarlem en de Tex Town Tigers in Enschede. Misschien is het iets te ambitieus, maar we kunnen steeds meer organiseren, dus wie weet wat de toekomst brengt. Het belangrijkst is dat de jeugd er plezier aan beleeft. Je kunt niet altijd winnen, maar wel altijd plezier hebben. En dat werkt door tot in de topteams van Nederland.’

Dit is een bericht van Ilse Lamens en RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken samen om zo meer lokaal nieuws te brengen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal