Direct naar de inhoud.

Huisarts: ‘RS-virus komt door te weinig reserves na corona’

  • door:
  • op:
Huisarts Mischa Hardieck in het RTV1 programma 1 op Vrijdag © Still 1 op Vrijdag

REGIO – Het nieuws staat er vol mee. Kindergriep RS-virus is een virus waar je verkouden en grieperig van wordt. De kinder-IC’s liggen vol en een gevaar dreigt. Toch geeft huisarts Mischa Hardieck aan dat het vaker voorkomt dan we denken, maar dat de IC’s vooral vol liggen door de weerstand die nog niet opgebouwd is bij de kinderen door corona.

‘Omdat jonge kinderen sinds maart allemaal weer bij elkaar komen, komt het RS-virus weer bovendrijven’, begint de huisarts in het RTV1 programma 1 op Vrijdag. ‘De kinderen die op de crèche spelen, hebben in de afgelopen tijd niet genoeg afweer opgebouwd. Daardoor zie je nu een piek in het RS-virus.’

Neusverkoudheid

Volgens de knoalster huisarts is het virus gewoon een neusverkoudheid. ‘Elk kind onder de twee heeft het eigenlijk wel gehad. Enkele kinderen worden daar zieker van. Bij het RS-virus zijn de klachten neusverkouden en een beetje last van de keel.’

Het gevaar zit hem volgens Hardieck in dat het virus zich naar beneden laat zakken, richting de longen. Jonge kinderen gaan dan snel ademen en dat is het moment wanneer er een huisarts gebeld moet worden. Meestal is dat niet het geval, want het blijft vaak bovenin het lichaam hangen.

Minder extra reservers

‘Bijna elk kind krijgt het virus, maar de piek in het ziekenhuis komt, omdat het vooral een virus is onder jonge kinderen. Zij hebben minder extra reserves en daardoor komen die ziekenhuizen dus vol te liggen. Die reserves zijn nu helemaal minder door die corona-afstand.

Bekijk hier het interview met huisarts Mischa Hardieck over het RS-virus in 1 op Vrijdag terug: