Direct naar de inhoud.

Spekdikken bakken in Onstwedde: ‘Jong geleerd, oud gedaan’

  • door:
  • op:
In Onstwedde worden duizenden spekdikken gebakken ┬ę RTV Noord

ONSTWEDDE – Oliebollen, appelflappen, kniepertjes, en: spekdikken. Het zijn de traditionele baksels die tijdens oud en nieuw graag worden gegeten. De spekdik heeft in de loop der jaren vooral bekendheid verworven in Noord-Nederland. Bij de bakkers van Onstwedder Gaarv’n draaien de knijpijzers overuren: deze dagen worden er in totaal zo’n vijfduizend spekdikken gemaakt.

‘Een oud ambacht in ere houden, dat is belangrijk’, vertelt een van de bakkers van de Onstwedder Gaarv’n. De stichting is opgericht om oude ambachten levend te houden. ‘Ons nageslacht kan het dan meenemen. Jong geleerd, oud gedaan, maar ook andersom.’

Haar kleinkind vindt het leuk en gezellig om met de spekdikken in de weer te zijn. ‘We mogen ook een aantal mee naar huis nemen, zo kan je er zelf ook van genieten.’

Een collega-bakker vult haar aan. ‘Je doet het met veel mensen die je kent, dat maakt het gezellig’, zegt ze. ‘En wij kunnen dit ook weer aan de volgende generatie meegeven.’

In totaal staan zestien bakkers bij hun knijpijzer om de ambachtelijke spekdikken te bakken. De bestellingen komen niet alleen uit Onstwedde en directe omgeving maar ook uit de rest van de provincie, zoals uit Bedum.

Dit is een bericht van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken samen om zo meer lokaal nieuws te brengen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal