Direct naar de inhoud.

Nieuw programma ‘Radio Amathusia’ via RTV1

  • door:
  • op:
Foto ter illustratie F: Freepik

RTV1 – Luisteraars die geïnteresseerd zijn in ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid komen vanaf woensdag 11 januari aan hun trekken bij RTV1. Tussen 18.00 en 19.00 uur start dan een nieuw radioprogramma wat in feite al jarenlang bestond maar werd uitgezonden via een kortegolf zender. RTV1 is dan ook blij dat dit programma, wat gemaakt wordt door Geert Wilkens uit Gasselte, nu ook voor het lokale publiek te horen is in de eigen regio.

Over programmamaker Geert Wilkens

Wilkens begon zijn actieve loopbaan aan het eind van de jaren zestig op de toenmalige Rabobank in Gasselternijveen. Dit heeft hij vier jaren gedaan. Daarna als corrector bij de Drents-Groningse Pers in Emmen. In die tijd was hij ook correspondent voor de Drentse en Asser Courant in de regio tussen Emmen en Zuidlaren, de Hondsrug dus.

Journalistiek

Wilkens heeft ooit een mooi interview gehad met Theo Stokkink, programmamaker bij de KRO-televisie en -radio. Stokking had, zoals zoveel radio- en tv-trofeeën, een boerderijtje in Drenthe, in dit geval in Gieterveen.  Later werd Wilkens journalist op de weekbladredactie van de Noordelijke Dagbladcombinatie (NDC – tegenwoordig Mediahuis Noord).

Tegelijkertijd verrichtte hij enkele jaren freelance werkzaamheden voor Radio Noord (toen nog de RONO). Wilkens: “Ook maakte ik iedere zaterdag een item voor het Drents programmagedeelte: Radio Drenthe was er toen nog niet”.

In de periode zat hij vier jaar in de Ondernemingsraad én in de Centrale Ondernemingsraad van de NDC en was kaderlid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de NVJ. En dat laatste was niet alleen leuk, maar ook dankbaar werk, aldus Wilkens. 

Schoonheid

“In 2012, nadat ik al vele reorganisaties had meegemaakt, kon ik, op mijn 63ste, gebruik maken van de vut. Tegelijkertijd benoemde de NVJ mij, voor mijn werkzaamheden, tot lid van verdienste. Veel mensen vallen in een diep gat wanneer ze stoppen met werken, dat wilde ik niet en het leek mij leuk om, met mijn journalistieke achtergrond, een programma over duurzaamheid te maken; na wat googelen werd dat Radio Amathusia; deze naam komt uit de Griekse mythologie, betekent onder meer de ‘godin van de schoonheid’ en is een synoniem van Aphrodite; daarmee werd eigenlijk al direct een link gelegd met ‘duurzaam’.

Kortegolf

Via het Duitse ‘Shortwaveservice’ kon ik, vanaf eind 2013, een uurtje zendtijd op de korte golf krijgen. Helaas kwam daar eind oktober 2022, vanwege de torenhoge energieprijzen, een eind aan. Wel jammer, want in de loop der jaren kreeg ik vele ontvangstrapporten van luisteraars uit vooral heel Europa. Direct vanaf het begin had ik bovendien twee uurtjes via het webradiostation Hollandspalet.nl en sinds kort, op zaterdag, een uur via de LPAM-frequentie 918 kHz bij radio TPOT uit Gasselternijveen.

RTV1

Nu dus ook via de diverse FM zenders van de streekomroep RTV1 in Veendam, Stadskanaal en Borger-Odoorn. “En daar ben ik, nu ik bijna 400 uitzendingen heb mogen maken, erg blij mee”.

Radio Amathusia is via RTV1 iedere woensdagavond te beluisteren tussen 18.00 en 19.00 uur.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal