Direct naar de inhoud.

Burgemeester Seton kraakt kritische noot in nieuwjaarstoespraak: ‘Handen uit de mouwen steken’

  • door:
  • op:
Burgemeester Jan Seton brengt een toast uit tijdens de nieuwjaarsreceptie. | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

EXLOO – Burgemeester Jan Seton heeft gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak opgeroepen om gezamenlijk de handschoen op te pakken. Ook keek hij al vast vooruit naar het 25-jarig bestaan van de gemeente Borger-Odoorn en de bouw van verschillende nieuwe woningen.

Seton liet gisteren weten dat het 25-jarig jubileum gemeente breed gevierd gaat worden. ‘Wij voelen ons namelijk niet Borger-Odoorner, maar gewoon inwoner van Odoornerveen, Tweede Exloërmond of Ees. We gaan het daarom in alle kernen vieren onder de noemer 25 jaar, 25 kernen.’

Bouwen in verschillende kernen

De gemeente Borger-Odoorn zet het komend jaar fors in wat betreft het bouwen van nieuwe woningen. Wethouder Henk Zwiep (PvdA) zet daarbij vooral in op flexwoningen. De burgemeester liet gisteren weten dat de gemeente onder andere in Borger, Nieuw-Buinen en Drouwenermond gaat bouwen.

Tussen die eerste twee dorpen is er al jarenlang een strijd over wie de grootste is. Op 1 januari dit jaar was dat Nieuw-Buinen al was het verschil wel heel miniem. 4.963 inwoners om 4.961 inwoners. In totaal had Borger-Odoorn op 1 januari 25.902 inwoners. Een stijging van meer dan 200 inwoners ten opzichte van vorig jaar. ‘Het grootste gedeelte daarvan is toe te schrijven aan onze Oekraïners,’ zo vertelde Seton.

Kritische noot

De burgemeester sloot zijn nieuwjaarstoespraak af met een kritische noot. Het valt hem op dat mensen er heel goed in zijn om op te sommen wat er allemaal niet goed gaat of verkeerd wordt gedaan door de overheid of de buren. ‘Het lijkt wel of je een podium krijgt als je maar hard genoeg roept wat er allemaal fout gaat, dat het niks is en ook niks wordt. Ik noem dat meehuilen met de wolven in het bos.’

Seton snapt dat mensen wel eens zeuren. ‘Dat moeten we alleen niet te lang doen want daar wordt het niet beter van. Ga kijken wat je er zelf, samen met anderen, aan kunt doen. Lekker die wolf in het bos laten huilen en de koe bij de horens vatten,’ zo sloot hij af.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal