Direct naar de inhoud.

Gestopt springtalent Amber Meijer uit Veendam nu succesvol in de paardenhandel

  • door:
  • op:
Amber Meijer met de Duitse amazone Daniëlle Theelen, die voor JAM-Stables rijdt © RTV Noord

VEENDAM – Haar talent is met meerdere Nederlandse titels en goede prestaties op Europese kampioenschappen ontegenzeggelijk. Toch stopt amazone Amber Meijer uit Veendam eind 2019 en ontwikkelt ze zich in korte tijd succesvol als ondernemer in de paardenhandel. Het in 2021 gestarte JAM-Stables is nu al goed voor een miljoenenomzet.

Afgelopen jaar verhandelt het jonge bedrijf meer dan vijftig paarden naar landen over de hele wereld. ‘Het is vooral heel hard werken. Ik heb zeker de wind van mijn ouders in de rug gehad, maar je moet het zelf doen. Dat kan alleen maar door er honderdduizend procent voor te gaan. Zeven dagen in de week. Maar meer dan vijftig paarden verkopen is boven de verwachting.’

Keuzemoment

Eind 2019 rijdt Meijer (24) tijdens een concours in Salzburg haar laatste omlopen. Kort daarna worden twee paarden verkocht en haar lievelingspaard KM Carrera raakt geblesseerd. ‘Carrera heeft me alles gebracht.’ Dat is een keuzemoment. ‘Bij de junioren en young riders combineerde ik paardrijden met school. Als ik verder wilde, moest ik volledig focussen op de sport en dan ben je van zoveel factoren afhankelijk om de top te halen.’

Door de verkoop van een paar paarden zijn de vooruitzichten op korte termijn niet gunstig. ‘Ik wil dingen niet half doen en had ook ambities om in het bedrijf van mijn vader aan de slag te gaan. Zo besloot ik om te stoppen. Het ondernemende heb ik altijd al gehad en het rijden laat ik nu aan anderen over.’

Vader Koen heeft aannemings- en wegenbouwbedrijf Koen Meijer BV. Daar houdt Amber zich na haar hbo-opleiding commerciële economie aan de Johan Cruyff Academy bezig met projectontwikkeling van vastgoed en ze rolt na haar afzwaaien als actief topsporter eigenlijk automatisch in de handel. 

Jur Vrieling

Ze blijft besmet met het paardenvirus. De paarden die ze nog heeft, rijdt topruiter Jur Vrieling uit Holwierde, waar ze ook als actief amazone al jaren goed contact mee heeft, voor haar. Zo wint Vrieling afgelopen juli op KM Chalcedon de Grote Prijs van het concours De Wolden in Drenthe.

Vrieling rijdt wereldwijd op het hoogste niveau en vanaf begin 2020 reist Meijer anderhalf jaar in de slipstream van de Groninger mee. ‘Dat was een supertijd. Ik ging mee naar New York, Monaco. Ja, naar de mooiste plekken van de wereld.’ Met de bedoeling om netwerk op te bouwen en contacten op te doen in de paardenbranche voor de toekomst.

Paarden op stal met achterin de schimmel KM Chalcedon © RTV Noord

De eerste deal ontstaat bij een ontbijt in New York. ‘Ik werd door Jur en mijn vader gewezen op een Noorse handelaar. Ik ging naar hem toe en het lukte om een video te laten zien van een jong paard. Hij toonde interesse en kwam dezelfde week nog langs in Veendam om op hem te rijden en aan het eind van de week was mijn eerste verkoop rond.’

Met het verdiende geld koopt Meijer een paar paarden en die stalt ze bij ruiters om ze springend beter te laten worden. ‘Dat smaakte naar meer. Talentvolle paarden kopen en er dan voor te zorgen dat ze meerwaarde krijgen, is voor mij een vrij verslavend spelletje . Vooral om iedere keer het juiste paard te vinden.’ Een mooi voorbeeld is het jonge paard van de eerste verkoop die naar Noorwegen ging. Dit springpaard is inmiddels doorverkocht aan de Ierse topruiter Bertram Allen. 

Samen met Sonnenberg

In december 2020 ontmoet Meijer Jannes Sonnenberg uit het Duitse Hesel, vlakbij Leer. Hij heeft dressuurpaarden op stal en een groot netwerk in Duitsland. ‘We versterken elkaar. Hij heeft een goed oog voor talentvolle paarden en heeft tijd. Ik heb in combinatie met mijn andere werk onvoldoende tijd om iedere dag op zoek te gaan naar paarden.’

Jannes Sonnenberg zadelt een paard na de training af © RTV Noord

‘Zonder hen zou ik het niet kunnen. Ik spar veel met mijn vader. Hij heeft als ondernemer zoveel ervaring. Daar leer ik veel van en mijn moeder ondersteunt hier veel op sociaal gebied en doet een deel van de administratie. Ik doe zelf de planning, administratie en het contact met de klanten.’

Blijft de vraag hoe het kan dat het in korte tijd al zo goed gaat. ‘Ik denk oprecht dat we jong talent goed kunnen vinden. We hebben goed contact met fokkers en zitten daarmee dicht bij de bron.’

De voorzijde van de stallen en kantoren aan de Oosterweg bij Muntendam © RTV Noord

Zo vinden Meijer en Sonnenberg tot nu toe vaak de juiste paarden die kwalitatief goed zijn. Wat het vinden van kopers gemakkelijker maakt. ‘De kunst is om steeds kwaliteitspaarden op stal te hebben. Dan zijn we voor klanten aantrekkelijk. De hoofdzaak bij ons is werken met levende dieren en we proberen ze iedere dag beter te maken, passend bij de ambitie. Het is toch de bedoeling om op termijn paarden van ons op het absolute topniveau te zien springen, vanuit de passie voor de sport. Het is echt leuk. Geen dag is gelijk en we werken met een leuke groep mensen. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en we vullen elkaar aan.’

Vanuit Liefde

Af en toe mist Meijer de wedstrijdspanning nog. ‘Soms bij een internationale wedstrijd, maar ik ben er nog zo bij betrokken. En voel de trots als Daniëlle een goede ronde rijdt. Laat mij nu maar de juiste paarden vinden, gedreven vanuit liefde. Ik ben een dierenvriend en wil graag dat het goed gaat met de paarden.’

Dit is een artikel van Theo Sikkema en RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken samen om de lokale nieuwsvoorziening verder te versterken.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal