Direct naar de inhoud.

Bartje-acteur Jan Krol (60) uit Drouwen overleden

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 17 jan 2023
  • tags:
Jan Krol is op zestigjarige leeftijd overleden ┬ę RTV Drenthe

ODOORN – Acteur Jan Krol is zondagavond na een kort ziekbed op zestigjarige leeftijd overleden. Krol is bekend van de populair televisieserie Bartje, waar hij de hoofdrol in speelde. Krol overleed in een hospice. Hij wordt in besloten kring begraven en zijn familie vraagt om privacy meldt RTV Drenthe.

Bartje

Als 9-jarig jongetje speelde Krol uit Drouwen de rol van Bartje Bartels in de populaire tv-serie van de NCRV. Bartje werd vanaf december 1972 uitgezonden. De serie vertelt het verhaal van de familie Bartels, een arm Drents landarbeidersgezin. De tv-serie speelt zich af in 1922 en is gebaseerd op het boek van Anne de Vries.

De meest bekende uitspraak uit de serie Bartje werd ook door Krol uitgesproken. De zin ‘Ik bid nie veur bruine boon’n!’ wordt nog regelmatig gebruikt in de gemeente waar de acteur is geboren. In de scene is te zien hoe de jongen de tekst over de tafel schreeuwt nadat zijn moeder een pan met bruine bonen heeft geserveerd. Zijn vader tilt hem daarna op, een scene die gefilmd is vanuit het perspectief van Bartje.

Bekijk hier de meest bekende scene uit de serie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-