Direct naar de inhoud.

Orgel Grote Kerk Veendam in de steigers voor restauratie

  • door:
  • op:
Het orgel van de Grote Kerk in Veendam wordt gerestaureerd. | Foto: Jeroen Willems/RTV Noord

VEENDAM – De restauratie van het orgel van de Grote Kerk van Veendam is begonnen. Het orgel, dat in 1824 is gebouwd, is in de loop van de jaren meerdere keren aangepast en gerestaureerd. Na de huidige restauratie moet het orgel weer klinken en eruit zien als in 1928.

Het orgel is in de steigers gezet zodat de schilders overal goed en veilig bij kunnen komen. Restauratieschilder Karin Veldman speurt met een lampje op haar hoofd over de steigers. Elk hoekje en gaatje wordt intensief bestudeerd.

‘Ik vind het indrukwekkend en vooral heel groot. Het is een heel mooi orgel’, zegt Veldman.

Vorig jaar deed Veldman al onderzoek naar de verschillende kleuren die het orgel ooit heeft gehad. Er is voor gekozen om het orgel eikenbruin te verven, net als in 1928. Op dit moment is het orgel mahonierood met gouden elementen.

Restaurateur Mattijs de Vreugd demonteert een orgelpijp. | Foto: Jeroen Willems/RTV Noord

‘Voorzichtigheid geboden’

Orgelpijprestaurateur Mattijs de Vreugd probeert ondertussen met een collega de grote orgelpijpen aan de buitenkant van het orgel te demonteren. Een secuur werkje waar kracht bij komt kijken.

‘Het is wat onhandig. Je staat op een steiger met overal stangen en vloeren. Daar moet je rekening mee houden. Ondertussen is het een tinnen front, dus het is dunwandig en gepolijst. Elke beschadiging die je er op krijgt, blijf je zien. Voorzichtigheid is dus geboden’, zegt De Vreugd.

Half miljoen

De restauratie kost iets meer dan een half miljoen euro. Drijvende kracht achter de restauratie is de stichting Vrienden van de Grote Kerk Veendam.

‘Het is een hartstikke mooi gevoel dat we dit mooie instrument weer in zijn oude glorie kunnen herstellen. Het heeft heel wat hoofdpijn gekost om het financieel voor elkaar te krijgen. Het grootste punt was dat het orgel geen monument was’, zegt Martin Panman van de stichting Vrienden van de Grote Kerk Veendam.

Het orgel van de Grote Kerk in Veendam in de steigers. | Foto: Jeroen Willems/RTV Noord

‘Monumentwaardig’

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft het orgel in 2019 alsnog ‘monumentwaardig’ verklaard en daardoor kwamen er subsidies vrij waarmee de restauratie betaald kon worden. De rest van het geld heeft de stichting bij elkaar gekregen met verschillende acties, zoals het verkopen van koekjes.

De restauratie van het orgel duurt ongeveer een jaar.

Dit is een artikel van Jeroen Willems en RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken nauw samen om zo de lokale nieuwsvoorziening te versterken.


-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal