Direct naar de inhoud.

Klaas Sloots steekt graag zijn vinger op: ‘Ik wil de boel mooier maken’

  • door:
  • op:
Burgemeester Klaas Sloots van Stadskanaal © FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle

STADSKANAAL – Hij verraste niet alleen zijn collega’s in Zwolle, ook de oude bekenden keken er van op. Klaas Sloots, opgegroeid in Gasselternijveen, keerde terug naar Stadskanaal als burgemeester. Na twee jaar en één dag maakt hij voorzichtig de balans op.

Toen wethouder Johan Hamster vertrok om gedeputeerde te worden, wist hij: ik laat Stadskanaal bij Klaas Sloots als burgemeester in goede handen achter. 

Dankzij tip van zijn vrouw

De bijna 52-jarige Sloots, over vier dagen is hij jarig, bracht stabiliteit, rust en een visie richting de toekomst. Na jaren van onrust op burgemeestersvlak – Baukje Galama stapte op en waarnemers Froukje de Jonge en Yvonne van Mastrigt waren er maar tijdelijk – kan de Kanaalstreek weer even vooruit.

Dat de voormalig politiechef burgemeester zou worden in zijn geboortestreek, kon Klaas Sloots zelf niet bevroeden. Op vakantie in Frankrijk in de zomer van 2020 wordt hij tijdens het opzetten van de tent getipt door zijn vrouw, die hem wijst op de vacature in Stadskanaal. Na rijp beraad besluit Sloots, dan net twee jaar wethouder in Zwolle, te reageren. 

‘Het voelt als thuiskomen’

Het voelt als thuiskomen, en terugkeren naar de streek waar je bent opgegroeid is een voordeel, zo concludeert Sloots zelf. ‘Het is een mix van weten hoe het hier gaat, je kent de mores van de streek, gecombineerd met een ander DNA. In mijn geval mijn periode in Zwolle. Ik kan me verplaatsen in de buitenstaander, heb zelf die rol soms ook. Dat heb je niet door wanneer je je sollicitatiebrief op de post doet, maar ik ben er wel achter gekomen.’

Het instapmoment was voor het oud-lid van voetbalvereniging SJS niet bepaald eenvoudig. Stadskanaal schreef tot voor kort louter rode cijfers, worstelde met het in stand houden van de voorzieningen en het geld vloog met miljoenen tegelijk naar landelijk opgelegde zorgtaken en werkvoorzieningsschap Wedeka. De gemeenteraad besloot zelfs de regie over de eigen begroting uit handen te geven aan de provincie Groningen, als signaal dat de kaasschaaf niet eeuwig over de begroting kon worden gehaald. 

‘Klaas dwong in korte tijd respect af’

Maar de vertrouwenscommissie realiseerde zich: we konden wel eens een uitstekende burgemeester krijgen. Bij zijn vertrek als wethouder in Zwolle waren raadsleden van zowel coalitie- als oppositiepartijen positief over de bestuurskwaliteiten van Sloots. ‘Als hij niet goed zou zijn, zou ik het ook zeggen, maar Klaas heeft in korte tijd veel respect afgedwongen’, zei Jan Nabers van oppositiepartij CDA destijds tegen RTV Noord.

In onze provincie steekt Sloots graag de vinger op als er regionaal moet worden meegepraat over grote thema’s. De Nedersaksenlijn, de spreiding van asielzoekers, in burgemeesterskringen merken ze: Stadskanaal laat van zich horen. 

Mede op aandringen van Sloots zijn Oost-Groninger gemeenten weer actiever gaan samenwerken. Er wordt onder zijn voorzitterschap gewerkt aan een Regionale Agenda. In het verleden vochten gemeenten elkaar nog wel eens de tent uit, bijvoorbeeld in de discussie rond het Akkoord van Westerlee, maar als het aan Sloots ligt is die tijd voorbij.

‘We hebben elkaar keihard nodig’, vindt hij. ‘Deze regio vraagt om een overkoepelende visie, waarbij samenwerking essentieel is en waar we elkaar moeten wijzen op elkaars verantwoordelijkheden. Ik ben niet iemand die dan achterover leunt.’

‘Ik kan niks negatiefs bedenken’

Die indruk heeft zijn naamgenoot Klaas Pals ook. De nestor van de gemeenteraad in Stadskanaal is uiterst tevreden met Sloots als burgemeester.

‘Ik kan niks negatiefs over hem bedenken. Hij trekt de kar hier, dat is hartstikke positief. Op verschillende manieren probeert hij altijd het belang van Stadskanaal in de regio onder de aandacht te brengen. Rond de Nedersaksenlijn heeft hij zich eind vorig jaar het vuur uit de sloffen gerend. Ik denk wel eens: waar haalt hij de energie vandaan?’

Sloots’ visie op Stadskanaal is helder: een aantrekkelijke woongemeente tussen grotere kernen als Groningen en Emmen in. Ondanks het feit dat elektronicaconcern Philips Stadskanaal groot maakte in de vorige eeuw, ziet de burgervader niet direct ruimte voor een groot concern met pak ‘m beet 1000 arbeidsplaatsen.

‘Vasthouden aan je profiel’

‘De vraag is: welke gemeente wil je zijn? Stadskanaal is in mijn ogen een aantrekkelijke woongemeente. De grote industriebedrijven zitten bijvoorbeeld in Veendam, de Eemshaven of Emmen. Stadskanaal is bij uitstek geschikt voor MKB-bedrijven en maakindustrie tot 250 medewerkers. Als een groot bedrijf zich meldt, dan verwijzen wij ze door naar omliggende gemeenten waar die ruimte wél is. Je moet vasthouden aan je profiel als woongemeente.’

De Knoalster burgervader weet ondertussen dat het prettig wonen is aan de rand van Westerwolde. Hij betrok met zijn gezin een woonboerderij in Onstwedde, waar de afgelopen jaren aannemers af en aan reden voor een grondige verbouwing. Wanneer de agenda het toelaat trekt Sloots zelf de klusbroek aan. ‘Ik vind het mooi om naast mijn werk als bestuurder praktisch bezig te zijn’, zei hij hier eerder eens over. ‘Zelf bezig zijn om de boel wat mooier te maken. En wat ook prettig is: dan heb ik even wat anders aan de kop.’

Dit is een artikel van Martijn Folkers en RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen. -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal