Direct naar de inhoud.

Blije gezichten bij eerste ontmoeting tussen basisscholieren Odoorn en ouderen met dementie

  • door:
  • op:
De jongeren vermaken zich uitstekend met de ouderen in de Paasbergen © RTV Drenthe

ODOORN – Goed voorbereid lopen de kinderen van basisschool de Weiert uit Odoorn richting woonzorgcentrum de Paasbergen. Voor het eerst gaan ze in het kader van een bijzonder ‘adoptieproject’ kennismaken met ouderen met dementie.

Toch is er ook nog wat spanning: “Dat komt omdat ik niet meer zo goed weet wat ik ook alweer precies moet doen”, bekent de 11-jarige Sander.

Plezier

Verdeeld over zes groepjes verspreiden de leerlingen zich door het pand van Treant. Per kamer zitten zo’n vier leerlingen bij de bewoners. De spanning bij binnenkomst verandert al snel in ontspanning nadat de eerste voorzichtige gesprekjes op gang komen.

Niet veel later komt er een sjoelbak op tafel en steekt een begeleidster van de bewoners de stekker van een speciale beleef-tv in het stopcontact. Op dat grote beeldscherm kunnen de leerlingen met bewoners puzzels maken, tekeningen inkleuren of memorie doen.

“Het is leuk. Ze reageren ook heel enthousiast van ‘jeej’ als ze een balletje in het gaatje gooien”, vertelt Sander enthousiast. Het valt hem sowieso op dat de bewoners veel naar hen lachen. “Ja, ze zijn echt leuk”, noemt de 11-jarige Zoë. “Ik vind het heel gezellig, je kunt leuk spelletjes met ze doen en met ze kletsen.”

Alzheimer

De leerlingen van groep 7 doen mee aan een project van Alzheimer Nederland, om jongeren meer in contact te brengen met ouderen met dementie. Het doel is om zo het taboe rondom de hersenziekte te doorbreken en te laten zien dat de twee leeftijdsgroepen heel goed samen kunnen.

OBS de Weiert is de eerste basisschool in Drenthe die eraan meedoet. Twee week geleden bezocht Fokko van der Laan van Alzheimer Nederland de jongeren om uitleg te geven over de ziekte. “Wat ik daar nog van weet? Dat ik niet te snel tegen ze moet praten”, aldus Sander.

“Ja, en je moet dus rustig aan praten. Dan snappen ze het beter”, voegt Zoë daar aan toe.

Blij

Het bezoek is niet eenmalig. Over een paar weken gaan de leerlingen opnieuw richting de Paasbergen om een middag activiteiten te doen met de bewoners. Sander ziet het helemaal zitten: “Ik vind het heel fijn dat ze het leuk vinden dat er kleine kinderen komen. Dat maakt mij zelf ook blij.”

Dit is een artikel van Ronald Oostingh en RTV Drenthe. RTV1 en RTV Drenthe werken samen om zo de lokale nieuwsvoorziening te versterken. -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal