Direct naar de inhoud.

Buurtvereniging Heidedop geschokt door nieuwe bouwplannen ‘Ik denk dat het gebeurt is straks’

  • door:
  • op:

STADSKANAAL – Buurtvereniging Heidedop heeft een bewogen week achter de rug. Ze hoorden van de gemeente dat ze uit hun geliefde buurthuis geplaatst worden. Aan de Brummelkant zijn namelijk plannen voor een nieuw kindcentrum. In het centrum zullen twee basisscholen komen en een kinderopvang. Dit centrum zou eerst een andere bestemming krijgen namelijk aan de Manegelaan, dit is door de beschermde diersoort de Roek niet doorgegaan. De gemeente heeft nu plannen om het buurthuis af te breken. De vereniging is het hier niet mee eens en is in bezwaar gegaan.

Tussen de Brummelkant en de Wilgen heeft de gemeente plannen om een kindcentrum te plaatsen | Foto door: Rutger Breider

Op het grasveld tussen beide wegen zit momenteel het buurthuis van buurtvereniging Heidedop. Vijf dagen in de week worden hier activiteiten gepland voor buurtbewoners. De vereniging heeft rond de 40.000 euro in het buurthuis geïnvesteerd om onder andere een nieuwe keuken te plaatsen. Volgens voorzitter Jan Hendrik Veldman hebben de bewoners veel baat bij het buurthuis en is het een verbindende factor voor de buurt. ‘De Maarsveld is een plek met 75 procent armoede. Die kinderen die geen lid zijn van de buurtvereniging komen hier ook. Ze betalen niks. Voor die kinderen die in armoede leven is het heel belangrijk’.

De Hoeksteen

De gemeente heeft voorgesteld dat de buurtvereniging verplaatst zal worden naar kerk de Hoeksteen die verderop in de straat staat. Hier is de voorzitter Jan Hendrik Veldman alles behalve blij mee: ‘Wij hebben 5 avonden van de week wat te doen. In de Hoeksteen zijn ook veel activiteiten. En alles moet gedeeld worden. De koelkast en alles wat er staat. Daar hebben wij geen belang bij. Wij hebben altijd ons eigen gehad en wij willen ook ons eigen houden.’.

De buurtvereniging is inmiddels een commissie gestart met zes personen om bezwaar te maken bij de gemeente. Volgens de voorzitter tot nu toe zonder succes: ‘Het helpt niks. Zij zijn gewoon recht door zee. Het is of de hoeksteen of niks.’. De buurtvereniging is niet van plan te verhuizen naar de Hoeksteen. Veldman is bang dat dit het einde betekent van de vereniging: ‘Ik denk dat het gebeurt is straks. Dat vind ik doodzonde. Dat doet heel veel met mij. Ze pakken je gewoon je kind af. Ik ben hier 27 jaar voorzitter en heb altijd mijn ziel en zaligheid hierin gestoken. Ook voor de buurt is het zo belangrijk deze vereniging’.

Eerdere bouwplannen

De gemeente was eerst van plan het kindcentrum te bouwen aan de Manegelaan. Volgens wethouder Ingrid Sterenborg is dit niet meer mogelijk doordat de beschermde diersoort de roek hier bivakkeert. Door de Flora- en faunawet is het hierdoor niet mogelijk om te bouwen.

De gemeente

De gemeente heeft afgelopen woensdag een informatiebijeenkomst georganiseerd waarin vragen gesteld konden worden. De opkomst was groot, er waren ongeveer 80 mensen aanwezig. Voor er een definitief besluit gemaakt zal worden of het kindcentrum daadwerkelijk aan de Brummelkant zal komen gaat er eerst onderzoek uitgevoerd worden door een commissie. Daarna zal de gemeenteraad nog een stemming uitvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-