Direct naar de inhoud.

Verzamelaars komen samen in Onstwedde: van een stoomlocomotief tot Bassie en Adriaan

  • door:
  • op:
Verzamelaar Erik Moorlag en zijn vriendin bij hun Bassie en Adriaan verzameling | © Rutger Breider/RTV1

ONSTWEDDE – In verenigingsgebouw d’ Ekkelkaamp in Onstwedde werd zaterdag voor de twaalfde keer de jaarlijkse verzamelbeurs gehouden. Een uitgelezen kans voor verzamelaars uit de regio om hun collectie te laten zien. En dat is een vrij breed begrip.

Wie tussen de tafeltjes langs loopt ziet een grote verscheidenheid aan verzamelingen. Waar de een er niet aan denkt om zijn collectie weg te doen, staat een ander enkele van de spullen te verkopen. ‘Dat is nou het leuke, het kan allemaal’, vertelt mede-organisator Harm Lutjeboer. Hij is zelf ook een vervend verzamelaar van onder meer kleien autootjes. ‘Ik moet er ook niet aan denken om iets te verkopen. Ik vind het veel te mooi dat ik het allemaal heb’, lacht hij.

De beurs begon twaalf jaar geleden, toen nog heel klein. ‘Maar inmiddels zijn er al ruim veertig deelnemers’, zegt Lutjeboer trots. ‘Meer gaat er ook niet bij komen hoor, daar is d’ Ekkelkaamp niet groot genoeg voor.’

Bassie & Adriaan

Een van de nieuwe verzamelaars op de beurs dit jaar is Erik Moorlag uit Stadskanaal. En wel met een heel bijzonder verzameling, namelijk: Bassie en Adriaan spullen. Al sinds zijn jeugd verzamelt Moorlag de merchandise van het iconische duo: ‘Je begint met een dingetje, dan een tweede, en voor je het weet heb je een hele verzameling’, vertelt Moorlag. Op zijn tafel in ‘d Ekkelkaamp staat slechts een deel van de verzameling, maar dat is alsnog niet weinig. Dvd’s, parfum, casettebandjes, foto’s, mokken, speelgoed, je kunt het zo gek niet bedenken.

De clown en acrobaat hebben veel series gemaakt door de jaren heen, maar voor Erik is er een favoriet: ‘De Verdwenen Kroon’, zegt hij terwijl hij die dvd uit de verzameling haalt. ‘Dat is zo mooi, vooral omdat er zoveel verschillende voertuigen in voor komen.’

Een flinke B&A verzameling. Met links bovenin, een foto gemaakt in het Geert Teis Theater in de jaren ’80 | © Rutger Breider/RTV1

Fandag

En het blijft voor hem niet bij enkel een verzameling. Later dit jaar organiseert hij met nog een aantal fans een heuse fandag. ‘Dat doen we in het kasteel waar De Verdwenen Kroon is opgenomen. Met als dresscode natuurlijk: Bassie, Adriaan en de boeven.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal