Direct naar de inhoud.

Stadskanaal wil ruim drie ton gaan besparen bij welzijnsorganisatie Welstad

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 06 feb 2023
  • tags:
Het pand van Welstad aan het Ghandiplein. | Foto: Ronny Wiekenkamp

STADSKANAAL – De gemeente Stadskanaal wil 320.000 euro gaan besparen bij welzijnsorganisatie Welstad voor 2026. Daarbij gaat het niet om kosten die te maken hebben met de dienstverlening. Meerdere partijen in de gemeenteraad spreken hun zorgen uit.

Het CDA merkt op dat de bezuiniging die het college wil doorvoeren risicovol is. ‘We zien een toename van armoede en van sociaal maatschappelijke problemen. Vanuit het integraal zorgakkoord wordt zelfs een hogere instroom verwacht omdat veel problematiek niet bij de huisarts thuishoort maar bij het welzijnswerk,’ aldus fractievoorzitter Agnes Wubs. Fractievoorzitter Machteld Luijken van de SP voegt daar aan toe dat Welstad juist in deze tijd meer dan nodig is.

‘Geen afschaling dienstverlening’

De ChristenUnie probeert er positief naar te kijken. ‘Het bedrag moet over meerdere jaren worden bespaard. Ook gaat het om huisvesting en de kosten van Welstad zelf die niks te maken hebben met het welzijnswerk wat zij leveren,’ aldus fractievoorzitter Frits van der Heide. Lokaal Betrokken ziet graag dat het wel bij die kosten blijft. ‘Wij willen geen afschaling van de dienstverlening,’ zo is fractievoorzitter Harma Zwiers stellig.

Wethouder: ‘Bal ligt bij Welstad’

Wethouder Jur Mellies (Lokaal Betrokken) gaf aan dat dit ook niet de bedoeling is. ‘Na verkennende gesprekken zien wij dat er nog wat te halen valt bij de huisvesting en bij kosten die niks te maken hebben met de dienstverlening. We zitten aan tafel met Welstad en we gaan werken voor een goede toekomst voor de zorg.’

Mellies kon niet de toezegging doen dat er helemaal niet gesneden gaat worden in de dienstverlening. Hij hoopt in mei met meer informatie naar de Raad te komen. ‘De bal ligt nu écht bij Welstad. Zij zullen met een plan moeten komen.’ Het zorgde bij de oppositie toch voor zorgen. Die kon wethouder Mellies niet wegnemen. ‘Wij hebben als coalitie afspraken en dat beleid voeren wij uit. Dat is ook onze inzet voor de gesprekken met Welstad.’

Eén reactie op “Stadskanaal wil ruim drie ton gaan besparen bij welzijnsorganisatie Welstad”

  1. Het is weer hetzelfde oude vertrouwde liedje. De gemeente moet/wil bezuinigen en de gemakkelijkste slachtoffer is het welzijnswerk, alhoewel de gemeente daarin sinds 1987 nadrukkelijk een wettelijke verantwoordelijkheid heeft. Nu wordt er (weer) gekeken naar huisvestingskosten en ‘kosten die niks te maken hebben met de dienstverlening’, Welke zijn dat dan gemeente? Geef daar eens duidelijkheid in. Want de wethouder zegt ‘De bal ligt nu écht bij Welstad om met een plan te komen’. Maar het is toch de gemeente die wil bezuinigen op een offerte van de welzijnsondernemer Welstad? Als de gemeente een opdracht geeft voor een gebouw aan een aannemer en de gemeente vind de offerte van de aannemer te hoog, dan geeft de gemeente toch aan wat ze dan wel of niet wil financieren?
    Als Welstad met een plan moet komen dan krijgen, zoals in het verleden vaker is gebeurd, de werknemers van Welstad de schuld van de maatregelen die genomen gaan worden als bezuiniging. Laat de gemeente zelf verantwoordelijkheid nemen die ze moeten nemen, zodat aan inwoners van de gemeente duidelijk wordt dat de gemeente aanwijst welke maatregelen als bezuiniging worden genomen en niet Welstad zelf.
    Overigens is het volledig juist wat de oppositiepartijen zeggen, dat het werk/de dienstverlening van Welstad in deze tijden van armoede en sociaal maatschappelijke problemen hoognodig is en je het ‘kind met het badwater’ weggooit bij bezuinigingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-