Direct naar de inhoud.

Stadskanaal wil ruim drie ton gaan besparen bij welzijnsorganisatie Welstad

  • door:
  • op:
Het pand van Welstad aan het Ghandiplein. | Foto: Ronny Wiekenkamp

STADSKANAAL – De gemeente Stadskanaal wil 320.000 euro gaan besparen bij welzijnsorganisatie Welstad voor 2026. Daarbij gaat het niet om kosten die te maken hebben met de dienstverlening. Meerdere partijen in de gemeenteraad spreken hun zorgen uit.

Het CDA merkt op dat de bezuiniging die het college wil doorvoeren risicovol is. ‘We zien een toename van armoede en van sociaal maatschappelijke problemen. Vanuit het integraal zorgakkoord wordt zelfs een hogere instroom verwacht omdat veel problematiek niet bij de huisarts thuishoort maar bij het welzijnswerk,’ aldus fractievoorzitter Agnes Wubs. Fractievoorzitter Machteld Luijken van de SP voegt daar aan toe dat Welstad juist in deze tijd meer dan nodig is.

‘Geen afschaling dienstverlening’

De ChristenUnie probeert er positief naar te kijken. ‘Het bedrag moet over meerdere jaren worden bespaard. Ook gaat het om huisvesting en de kosten van Welstad zelf die niks te maken hebben met het welzijnswerk wat zij leveren,’ aldus fractievoorzitter Frits van der Heide. Lokaal Betrokken ziet graag dat het wel bij die kosten blijft. ‘Wij willen geen afschaling van de dienstverlening,’ zo is fractievoorzitter Harma Zwiers stellig.

Wethouder: ‘Bal ligt bij Welstad’

Wethouder Jur Mellies (Lokaal Betrokken) gaf aan dat dit ook niet de bedoeling is. ‘Na verkennende gesprekken zien wij dat er nog wat te halen valt bij de huisvesting en bij kosten die niks te maken hebben met de dienstverlening. We zitten aan tafel met Welstad en we gaan werken voor een goede toekomst voor de zorg.’

Mellies kon niet de toezegging doen dat er helemaal niet gesneden gaat worden in de dienstverlening. Hij hoopt in mei met meer informatie naar de Raad te komen. ‘De bal ligt nu écht bij Welstad. Zij zullen met een plan moeten komen.’ Het zorgde bij de oppositie toch voor zorgen. Die kon wethouder Mellies niet wegnemen. ‘Wij hebben als coalitie afspraken en dat beleid voeren wij uit. Dat is ook onze inzet voor de gesprekken met Welstad.’



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal