Direct naar de inhoud.

Studenten de dupe van staking streekvervoer. ‘Klasgenoten moesten huilen omdat ze hun tentamen zouden missen’

  • door:
  • op:

VEENDAM – Het personeel van het streekvervoer is deze week van plan 5 dagen te staken. Dit valt in dezelfde tijd als de tentamenperiode van de Hanze Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. Leerlingen die geen alternatief vervoer kunnen regelen missen hierdoor mogelijk tentamens.

Een oud klassenvertegenwoordigster uit Veendam van de Hanze wil anoniem blijven en is gefrustreerd over de staking van het streekvervoer: ‘De impact die een staking heeft is erg groot als ik rondkijk in mijn klas. Er zijn 5 Ć¢ 6 klasgenoten die niet op school kunnen komen om hun tentamens te maken. De Hanze Hogeschool wijst erop dat dit onze eigen verantwoordelijkheid is. Als er een staking wordt aangekondigd raken mijn klasgenoten in de stress. Er zijn zelfs mensen gaan huilen omdat ze hierdoor hun tentamen niet konden halen. Als dit gebeurt zorgt de Hanze er niet voor dat je een extra kans krijgt. Je moet gewoon meteen door naar de herkansing. Voor sommige studenten zou het hun laatste kans kunnen zijn. Als ze dat tentamen niet kunnen maken door de staking kan dit mogelijk betekenen dat ze noodgedwongen de opleiding moeten verlaten. ‘

Frustratie

Volgens de bron heerst er in haar klas op dit moment nog begrip voor de reden van de staking. Maar weet ze niet hoelang dit nog duurt: ‘Een blok op school duurt 10 weken waarvan 3 bestaan uit een tentamenperiode, deze periodes staan vast. Ga in die weken dan niet staken. Studenten moeten tijdens de stakingsperiode op zoek naar alternatief vervoer als ze dat al kunnen vinden. Wat ook zorgt voor veel stress terwijl ze op dat moment gewoon moeten leren voor de komende tentamens. Ook school helpt niet mee dus het is van beide kanten niet goed geregeld. Ik merk dat er steeds meer onbegrip komt voor de stakingen. Als er de volgende tentamenperiode weer een staking voor het openbaar vervoer gepland staat, is de rek er bij de studenten denk ik wel uit’.

Een mogelijke oplossing voor het probleem zou kunnen zijn om tentamens online plaats te laten vinden. Zodat ze vanuit hun huis het tentamen kunnen maken. Volgens de oud-klassenvertegenwoordigster kan de Hanze Hogeschool dit ook niet realiseren: ‘Ik ben in overleg gegaan met de school en vroeg of er tentamens online gemaakt konden worden. Dit was volgens hun niet mogelijk. Terwijl het tijdens de corona periode wel allemaal mogelijk was.’

Open gesprek

Om alvast voorbereid te zijn op de volgende staking is onze bron een open gesprek aan het voorbereiden met de Hanze Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens dit gesprek zal besproken worden wat de impact van de stakingen bij de studenten is. Om mogelijk een oplossing te bedenken voor de volgende tentamenperiode.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal