Direct naar de inhoud.

“Dialyse Centrum Groningen” in Stadskanaal klaar met renovatie: ‘De eerste patiënten die binnenkwamen werden emotioneel van het resultaat’.

  • door:
  • op:
Open dag van het gerenoveerde Dialyse Centrum in Stadskanaal. | Foto door: Malou Vos

Stadskanaal – Het “Dialyse Centrum Groningen” in Stadskanaal heeft een renovatie gehad. Dit werd gevierd door middel van een open dag. Tijdens deze dag konden patiënten hun naasten laten zien hoe het centrum veranderd is.

Teamleider Sinie Boersma is erg enthousiast over de officiële opening: ‘De mensen zijn heel blij, het is weer fris en netjes geworden. De patiënten zijn erg enthousiast dat ze weer terug zijn op hun locatie. De renovatie heeft tien weken geduurd. Tijdens deze renovatie moesten de patiënten tijdelijk naar het Dialyse Centrum in Groningen. Dat koste veel meer reistijd en nu zijn ze weer dichter bij huis en daar zijn ze heel blij mee.’

Wanneer moet je naar een Dialyse Centrum?

Sinie vertelt wat ze dagelijks doen in het Dialyse Centrum: ‘Mensen met nierfalen waarvan nieren niet of nauwelijks werken behandelen wij hier in het Dialyse Centrum. Deze mensen moeten een behandeling ondergaan om overtollig vocht en afvalstoffen te laten verwijderen. Normaliter gebeurt dat via je nieren maar omdat dit niet goed functioneert bij deze mensen gaat dat nu via een machine. Dat is wat we hier doen. Dat gebeurt drie keer per week en dan liggen de patiënten drie tot vier uur hier aan het dialyse apparaat en ondergaan die behandeling. We hebben hier plek voor18 patiënten.’

Een dialyse machine. | Foto door: Malou Vos

Verduurzaming

Er zijn veel veranderingen aangebracht aan het pand. Dialyse Technicus Harry Honebecke zegt hierover: ‘Het gebouw was aan verbouwing toe . Het dak was lek. Vloeren waren kapot. Dit hebben we allemaal aangepakt.’

Tevens is er volgens de technicus veel gedaan aan verduurzaming: ‘We hebben goed naar duurzaamheid gekeken. We wilden het gebouw zo energiezuinig mogelijk maken. Dat hebben we onder andere gedaan via de dak installatie. Verder hebben we de warmtevoorziening aangepast en er is LED verlichting gekomen. De patiënten hebben veel licht nodig bij hun behandeling. We hebben speciaal gekeken welke lampen daarvoor nodig waren. Tevens hebben we de water installatie die nodig is voor dialyse helemaal vernieuwd. Hierbij is gekeken hoe we met zo weinig mogelijk water de dialyses hun doorgang konden laten vinden. Dat zijn de grootste veranderingen die we doorgevoerd hebben.’

Vernieuwde waterinstallatie die nodig is voor de dialyses. | Foto door: Malou Vos

Harry is heel blij met het eindresultaat: ‘Elke keer als ik hier binnenkom word ik vrolijk. Meer kan ik er niet over zeggen. De eerste patiënten die binnenkwamen werden erg emotioneel. Ze vonden de veranderingen erg mooi. Ten opzichte van wat het was is het hier een stuk verbeterd. Door de energie maatregelen die we getroffen hebben is de tempratuur hier een stuk aangenamer. Die kunnen we nu constant houden. Op de dialysemachines die we nu hebben kunnen we ook infusievloeistof maken. Op deze manier hebben we meer maatregelen genomen om het zowel voor de verpleegkundige zo makkelijk mogelijk te maken maar ook om de patiënt een zo goed mogelijke behandeling te kunnen aanbieden’.

Volgens Harry kan het pand door deze renovatie wel weer even vooruit: ‘Het gebouw moet de komende tijd op deze manier zo goed mogelijk functioneren en dat is goed gelukt.’

Bekijk hoe een dag als patiënt op de dialyse afdeling eruit ziet:

https://www.youtube.com/watch?v=0NgD8w-BdvI
RTV Noord volgt Ineke Arends om een kijkje te nemen bij het Dialyse Centrum Groningen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal