Direct naar de inhoud.

Mehmet uit Veendam is actie begonnen om geld op te halen voor Turkije: ‘Wij hebben rechtstreeks contact met slachtoffers’

  • door:
  • op:
Mehmet te gast in 1 op Vrijdag © RTV1

VEENDAM – Mehmet Tatlicioglu uit Veendam is een inzamelingsactie begonnen voor de aardbevingsramp in Turkije. Hij is een crowdfunding gestart om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Omdat deze actie niet in samenwerking is met een grote organisatie zoals het Rode Kruis hoopt Mehmet direct iets te kunnen betekenen voor gezinnen die het hardst zijn geraakt: ‘Waar veel mensen vaak tegenaan lopen is dat ze wel willen doneren maar zich afvragen waar het geld heen gaat. Met deze actie blijft dat niet onduidelijk.’

Mehmet is opgegroeid in Nederland, maar heeft een nauwe band met Turkije: ‘Ik en mijn familie komen oorspronkelijk uit Hatay (provincie in het zuiden van Turkije). Veel familie van mij woont daar nog. Ieder jaar keren wij terug en verblijven we daar een maand. Hierdoor ken ik talloze families uit het rampgebied die zwaar zijn getroffen; sommigen hebben hun volledige woning inclusief bezittingen, hun werk, hun stad en hun familieleden in één klap verloren. Doordat ik een directe band heb met Turkije en vele getroffen gezinnen voel ik mij genoodzaakt om zoveel mogelijk hulp te bieden waar mogelijk.’

Rechtstreeks contact

Doordat Mehmet veel contacten heeft in Turkije kan hij deze mensen rechtstreeks een steuntje in de rug bieden: ‘Wij hebben direct contact met slachtoffers, dit zijn niet alleen familieleden. In eerste instantie willen we ze met deze actie graag onderdak, eten en kleding aanbieden zodat we ze kunnen voorzien in hun eerste levensbehoeften omdat veel mensen hun woningen zijn verloren met al hun bezittingen.’

‘Veel mensen zijn de wanhoop nabij. Op veel plekken op straat liggen overleden mensen. Mensen zijn zwaar getraumatiseerd. Een persoon vertelde me: “ik weet niet meer voor wie ik moet huilen. Ik ben nichten, neven, ooms, tantes, andere familieleden en vrienden verloren. Ik huil zoveel dat ik geen tranen meer over heb om te huilen”.

Klein bedrag

Door een klein bedrag te doneren kan je volgens Tatlicioglu al veel betekenen: ‘Voor tien euro kan je 28 broden of 130 flesjes water of 64 luiers kopen. Je kan heel veel en dat met 10 euro omdat de wisselkoers momenteel gunstig is voor de euro. In verhouding kun je voor één euro al een maaltijd halen in Turkije. Laat staan wat we met dat geld kunnen doen wat we rechtstreeks kunnen overmaken.’

Bekijk het hele interview hier:

‘We willen zo snel mogelijk geld overmaken maar of dat slim is weet ik niet. Mensen in Turkije kunnen momenteel namelijk niet pinnen doordat de banken niet te bereiken zijn. Dus op het moment kunnen we niet heel veel. Als iemand direct hulp nodig heeft zullen we daarna handelen. Anders wachten we een paar weken totdat de situatie meer bekend is en we zorgvuldig kunnen kijken hoe we het geld zo goed mogelijk kunnen inzetten’.

Succesvolle actie

Mehmet zegt dat hij blij is met het verloop van de inzamelingsactie: ‘Tot nu toe loopt het super goed. Ik had niet verwacht dat het zo goed zou gaan. Wij zijn blij met alle bijdragen, of het nou klein of groot is. 25.000 euro is het doel dat we willen behalen. Daar kunnen we 20 grote gezinnen mee helpen die bestaan uit vijf tot zes personen. Op het moment hebben we 5.000 euro opgehaald. Ook zouden we het erg op prijs stellen als mensen de actie willen delen.’

De actie is te vinden via de volgende link: ‘Inzamelingsactie van Mehmet Tatlicioglu : Aardbevingsramp Turkije, Hatay – directe hulp (gofundme.com)-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal