Direct naar de inhoud.

Minister Kuipers: UMCG houdt kinderhartzorg

  • door:
  • op:
Een van de hartoperaties in het UMCG © Eigen foto

GRONINGEN – De minister van VWS Ernst Kuipers heeft maandagmiddag 13 februari bekendgemaakt dat hij van plan is om het UMCG in Groningen en het Erasmus MC in Rotterdam aan te wijzen als centra waarin de zorg voor mensen met aangeboren hartafwijkingen geconcentreerd zal worden.

‘Het UMCG is heel blij dat de minister de adviezen van de NZa ter harte heeft genomen en het UMCG als een van de twee centra heeft aangewezen’ aldus het ziekenhuis aan op hun website. ‘In de afgelopen 75 jaar heeft het Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen van het UMCG zich ontwikkeld tot één van de topcentra van Nederland, dat als enige in Nederland ál deze transplantaties verricht: longtransplantaties, hart-longtransplantaties, hart-levertransplantaties én kinderlong- en levertransplantaties.’

Impact

De impact van het eventueel stoppen van de kinderhartzorg zou een onevenredige grote impact hebben gehad op de acute en topreferente zorg in Noord- en Oost-Nederland. Met het behoud van deze expertise kiest de minister ook nadrukkelijk voor het behoud van de (academische) kindzorg en toegankelijkheid van acute zorg voor Noord- en Oost-Nederland.  

Transitie van zorg goed laten verlopen

‘We begrijpen dat dit grote impact heeft op de andere centra en op de professionals die daar werken en zullen er alles aan doen om de transitie van zorg goed te laten verlopen.  We hebben er alle vertrouwen in dat we samen met onze collega’s van de andere centra tijdens en na die transitie de de capaciteit en kwaliteit hebben om alle patiënten goede en zorgvuldige zorg te geven.  -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal