Direct naar de inhoud.

Landelijke actiedag voor Turkije en Syrië: Dit deed de Veenkoloniën

  • door:
  • op:
De campagnefoto van Giro555 © Giro 555

REGIO – Woensdag 15 februari was de nationale actiedag voor de aardbevingsramp in Oost-Turkije en Syrië. Veel Nederlanders zamelden geld in om te doneren aan een van de goede doelen, zoals Giro555. Hieronder staat een overzicht van actie’s in de regio.

Voetballer uit Veendam zit in Turkije en helpt zoveel hij kan

Ferhat Görgülü uit Veendam speelt in de tweede divisie in Turkije. Vorige week was hij voor een inzameling even in Veendam, waarna hij terugging naar Turkije. ‘Ik voetbal natuurlijk graag, Op dit moment ligt onze competitie stil, dus we hebben een paar dagen vrij gekregen. Ik ben weer naar Nederland gekomen’, vertelt de voetballer aan RTV Noord.

Een van zijn teamgenoten komt echt uit het aardbevingsgebied en is na een paar dagen vertrokken om naar zijn familie te zoeken. Ook een andere teamgenoot is snel teruggegaan. ‘Het is heel lastig, het is echt gigantisch groot. In het team merk je dat iedereen meeleeft met de mensen daar. In hoeverre het kan proberen wij natuurlijk mee te helpen’, zegt Görgülü.

Flessenactie in Stadskanaal

Belinda Roelfsema-Hulshof gaf aan dat deze twee meiden flessen inzamelden in Stadskanaal.

De Knoalsters met ingezamelde flessen © Eigen foto

Donatie vanuit gemeente

Vorige week opperde de oppositie van de gemeente Borger-Odoorn al het idee om een euro per inwoner te doneren aan Giro555. Daarmee wilden ze de slachtoffers van de aardbevingen steunen. De coalitie wilde eerst wachten op andere gemeenten en die kwamen vanochtend. Het gaat in de gemeente om ruim 26.000 euro.

Ook de gemeente Stadskanaal doneert een euro per inwoner aan het goede doel. Daar wordt het bedrag €32.151,-.

Grote Kerk Veendam open voor gebed, kaarsjes en gesprekken

De Grote Kerk in Veendam was geopend om een kaarsje aan te steken, in stilte na te denken of je verhaal te doen. ‘Wij hopen heel veel geld in te zamelen en wij gaan als diaconie van de kerk het eindbedrag verdubbelen’, zegt medewerker Linda van der Veen. Zondag is er in de kerk al ruim 2.000 euro opgehaald voor de slachtoffers van de aardbevingen.

Johanna Riepma biedt mensen een luisterend oor. ‘Een mevrouw vertelt net dat iemand van haar familie daar nog woont, maar dat die nog leeft en dat het huis er ook nog staat. Het is heel belangrijk om daarnaar te luisteren, dat mensen gewoon binnen kunnen lopen en eventueel kunnen bidden’, vindt ze.

€555,- voor Giro555

De huis-aan-huis krant Week in Week uit Doneerde 555 euro aan Giro555. ‘We hopen dat het een beetje bij kan dragen aan betere omstandigheden voor de mensen en de dieren in Turkije en Syrië’, aldus eigenaar Harrie Meiringh in dezelfde krant. Ook van de andere kranten die gedrukt worden bij uitgeverij Olympia, die in Stadskanaal gevestigd is, doneerde de eigenaar nog eens twee keer €555,-.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal