Direct naar de inhoud.

Veendam en Stadskanaal blij met ruim 1600 nieuwe woningen, maar zien ook hindernissen

  • door:
  • op:
Alle betrokken wethouders en gedeputeerden met minister Hugo de Jong (vooraan midden) na de ondertekening van de woondeal. | Foto: Xander Brinkman/Provincie Groningen

VEENDAM/STADSKANAAL – Alle gemeenten in Groningen hebben vanmiddag in het Stadslab in Stad de woondeal ondertekend met minister Hugo de Jonge. In heel Groningen gaat het om 28.509 woningen. In Oost-Groningen worden er 3.846 woningen gebouwd tot 2030. 830 van die woningen gaan naar Veendam en tussen de 800 en 900 naar Stadskanaal.

De wethouders van beide gemeentes zijn tevreden dat de deal nu gesloten is. ‘We zijn blij dat we nu van het krimp verhaal af zijn,’ aldus Egbert Hofstra (PvdA) van Stadskanaal. Zijn collega uit Veendam, Henk-Jan Schmaal (Gemeentebelangen) sluit zich daar bij aan. ‘Voorheen zaten wij volledig op slot. Nu kunnen we weer gaan bouwen in Oost-Groningen en dat is voor de leefbaarheid denk ik heel belangrijk.’

Hoge rente zorgt voor problemen

Toch zijn er nog wel grote opgaves die op de gemeentes afkomen. Minister Hugo de Jonge ziet namelijk nogal wat tegenwind op de weg. ‘We hadden al een stikstofprobleem en we hadden al krapte op de arbeidsmarkt, maar met de oorlog in Oekraïne zijn daar ook de stijgende prijzen van bouwmaterialen bijgekomen. Toch is de rente op dit moment ons grootste probleem,’ aldus de minister.

Ook Schmaal en Hofstra zien dat als een opgave. ‘Door die hoge rente wordt het steeds lastiger om een woningbouwproject rendabel te krijgen,’ aldus Hofstra. ‘We blijven voorlopig ook met die onrendabele top zitten. We hebben nu ook tegen de minister gezegd dat daar wel wat voor moet komen.’

Henk Jan Schmaal ondertekent de woondeal. | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

Door de stijgende kosten en de hoge rente is het de vraag of er wel voor starters gebouwd kan gaan worden. Prijzen van nieuwbouwhuizen liggen hierdoor namelijk ook hoger. ‘Je moet je afvragen of je voor de starter moet gaan bouwen,’ zo vertelt Schmaal. ‘Als je bouwt in het iets duurdere segment dan krijg je ook mensen die ergens gestart zijn die naar een nieuwe woning gaan. Zo speel je weer starterswoningen vrij.’

Waar komen die nieuwe woningen?

In Veendam liggen er al meerdere plannen klaar voor woningbouw. ‘In Buitenwoel hebben we verschillende kavels al in de markt gezet en het oude fabrieksterrein van De Wijs maken we klaar voor woningbouw. Verder hebben we van alles in de planning staan, maar nog niet alles is ingetekend.’

Wethouder Egbert Hofstra ondertekent de woondeal. | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

In Stadskanaal is het de bedoeling dat er in elk dorp woningen bijgebouwd gaat worden. ‘We kijken nu allereerst naar de gebieden die leeg zijn gevallen afgelopen jaren in onze gemeente. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de Gelderselaan, maar ook waar de Phillipsflats stonden ,’ zo vertelt Hofstra. ‘In Musselkanaal kijken we naar het Eilert Lubbersplein en het BAG terrein waar veel gesloopt is. Verder hebben we in de andere dorpen wat kleinere projecten lopen.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal