Direct naar de inhoud.

Terug in de tijd in Nieuw-Buinen dankzij Virtual en Augmented Reality: ‘Was dat water maar gebleven’

  • door:
  • op:
Leerlingen zoeken de juiste locatie bij de verschillende foto’s. | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

STADSKANAAL/NIEUW BUINEN – Leerlingen van het Ubbo Emmius aan de Engelandlaan in Stadskanaal zijn op dit moment druk in de weer met oude foto’s. Ze brengen het oude Nieuw Buinen tot leven met Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR).  Allemaal in het kader voor het 200-jarig bestaan van Nieuw Buinen.

De leerlingen zijn driemaal in de week druk bezig met het project. ‘Ze zijn echt heel enthousiast over het project. Ook omdat ze er nog niet eerder iets mee hebben gedaan. Deze leerlingen gaan in de toekomst allemaal werken met VR en AR. Dus is het belangrijk ze daar nu al mee in aanraking te laten komen,’ zo vertelt docent Edwin van der Land.

Moeilijk om terug te vinden

De leerlingen die voor AR hebben gekozen gaan regelmatig naar Nieuw Buinen om foto’s te plaatsen. Zo gaan een viertal leerlingen naar School 75 om een foto te plaatsen. ‘Dat zag er vroeger heel anders uit,’ zo merkt leerling Benjamin Wubs op. ‘We zien heel veel gebouwen die gesloopt zijn en weer herbouwd zijn daarom is het ook moeilijk om de foto op de juiste plek neer te zetten,’ aldus leerling Rienk Wollerich.

Hij vind het dan ook bijzonder om hier aan mee te werken. ‘Wij zien de wereld zoals het nu is met veel auto’s en verkeer, maar er is heel veel veranderd in die 200 jaar en het is leuk om daar over te leren.’

Eén van de leerlingen met de VR-bril. | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1
WAT IS VIRTUAL EN AUGMENTED REALITY?

Virtual Reality (VR) is een computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent. Door een speciale VR-bril wordt de zichtbare werkelijkheid simpelweg vervangen door een computer gegenereerd beeld. De bril bevat namelijk een beeldscherm en sluit je zicht op de buitenwereld af. In dit project dus met foto’s van het oude Nieuw Buinen.

Met Augmented Reality (AR) worden er computergegeneerde beelden over de werkelijke wereld heen getoond. Dat kan handig zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een virtuele tafel bekijken en zo al voor de koop bepalen of hij in je huis past. Door te kijken naar een smartphone of tablet waarop live camerabeelden met toegevoegde AR-elementen te zien zijn. Als je de specifieke app voor Nieuw Buinen binnenkort kan openen zie je tijdens je wandeling op verschillende locatie oude foto’s verschijnen.

‘Leuker gezicht voor het dorp’

Ook voor Lambert Folkers van 200 jaar Nieuw-Buinen is het bijzonder. Zo ziet hij via de leerlingen een foto van het oude Dwarsdiep. Toen liep er nog water door Nieuw Buinen. ‘Ik denk dat veel mensen denken als ze de foto zien was het maar water gebleven. Dat was ook een veel leuker gezicht voor het dorp.’

(Tekst gaat verder onder de video)

Het project loopt op dit moment op het einde en is volgens docent Edwin van der Land meer dan geslaagd. ‘We hebben verschillende routes gemaakt door Nieuw Buinen. Het zou helemaal een succes zijn als de inwoners van Nieuw-Buinen die routes straks ook écht gaan lopen.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal