Direct naar de inhoud.

Veendam gaat samenwerken met Hanzehogeschool Groningen: ‘Meer onderwijs in de praktijk aanbieden’

  • door:
  • op:
Wethouder Henk Jan Schmaal en Douwe Jan van der Wal van de Hanzehogeschool geven startsein. | Foto door: Jeroen WIllems

VEENDAM – De gemeente Veendam en de Hanzehogeschool Groningen gaan een samenwerking aan en bieden een keuzemodule voor studenten van de ALO en Sportkunde aan. De keuzemodule ‘Creëren van een actieve en gezonde leefomgeving’ omvat theorielessen en een praktijkgedeelte en zal zeven weken duren. De werkcolleges worden gehouden op het Henk Nienhuis stadion en de praktijklessen op het Leer- en Sportpark in Veendam. Negentig studenten hebben zich aangemeld voor de komende module.

In deze zeven weken zullen studenten programma’s ontwikkelen voor diverse opdrachtgevers in de gemeente Veendam. Wethouder sport Henk Jan Schmaal van de gemeente Veendam en Douwe Jan van der Wal van de Hanzehogeschool Groningen hebben vandaag gezamenlijk het startsein gegeven voor de samenwerking in aanwezigheid van de negentig studenten en de Veendammer opdrachtgevers. Het eerste gastcollege werd gegeven door wethouder Henk Jan Schmaal vervolgens kregen de studenten een rondleiding over het Leer- en Sportpark. De Veendammer opdrachtgevers gaven hierna toelichting over de opdrachten.

Mooie kans

Volgens wethouder sport Henk Jan Schmaal is de samenwerking een mooie kans: ‘Dat is erg fijn dat Hanzehogeschool gebruik gaat maken van het Leer-en Sportpark. In ieder geval voor komend cluster. We hopen natuurlijk dat dit ook structureel gaat plaatsvinden.’

De wethouder zegt dat ook de Veendammer wat zal merken van de inbreng van de studenten: ‘Er zijn verschillende deelnemende opdrachtgevers uit Veendam zoals VeendamBeweegt, scholengemeenschap Winkler Prins en Fit Factory Borgerswold. Er zijn allerlei maatschappelijke organisaties bij betrokken. We zijn ook bezig met een beweegroute in Borgerswold. Het is leuk om daar een keer een ander thema voor te hebben. Dat vragen we nu ook aan de studenten om hierover mee te denken. Zodat mensen in beweging blijven.’

Inspirerende omgeving

Docent aan de Hanzehogeschool Douwe Jan van der Wal is van mening dat het een meerwaarde geeft om de lesmodule in Veendam te geven: ‘We willen vanuit de Hanzehogeschool meer onderwijs in de praktijk aanbieden. Dit is een waardevolle context voor studenten. Doordat opdrachtgevers uit Veendam echte vraagstukken inbrengen kunnen studenten zich ontwikkelen. Ik denk dat dit veel meer inspireert dan dat we op het Zernike Campus in een klaslokaal zitten met elkaar.’

‘De komende zeven weken zal ik colleges geven. Deze informatie kunnen ze toepassen op de praktijk met het vraagstuk waar ze mee bezig zijn. De studenten zullen met verschillende doelgroepen aan de slag. Van basisschoolkinderen tot ouderen. Tijdens de module wordt er een interventie ontwikkeld om met de doelgroep in de openbare ruimte te sporten. Dat kan bijvoorbeeld hier op de Skills Garden, maar ook op allerlei andere plekken in Veendam.’

Aanwezige studenten tijdens het startsein. | Foto door: Jeroen Willems

Douwe Jan is enthousiast over de opkomst van de studenten: ‘Vandaag is de opkomst fantastisch. Dat is altijd een beetje afwachten natuurlijk. Iedereen heeft het er voor over gehad om vanuit Groningen naar Veendam te komen.’

Studenten

Student sportkunde Jesse Attema is helaas niet heel enthousiast over zijn nieuwe lesmodule: ‘Ik heb mij niet ingeschreven voor deze module. Ik heb het vorig jaar niet gehaald dus moet ik nu voor de tweede kans gaan. Toentertijd hadden we de colleges op ons campus dat vond ik zelf makkelijker. Ik moet namelijk twee uur reizen om hier te komen, maar deze module heeft ook wel voordelen omdat we meer praktijkervaring krijgen.’

Iris Oudekerk student aan de ALO is wel tevreden. ‘Ik kom zelf uit oost Groningen. Normaal rij je weleens langs het Leer- en Sportpark en nu mag ik er zelf aan het werk. Dat is echt tof.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal