Direct naar de inhoud.

Knoalster raad vraagt minister portemonnee te trekken voor Wedeka

  • door:
  • op:
Het hoofdkantoor van Wedeka in Stadskanaal. | Foto: RTV Noord

STADSKANAAL – De raad van Stadskanaal ondersteunt de werknemers van sociaal werkbedrijf Wedeka bij de loonsverhoging die zij eisen van hun werkgever, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De sociale werkbedrijven onderbreken morgen het werk en bieden dan met het FNV een petitie aan bij de gemeentes Stadskanaal, Westerwolde en Westerkwartier.

In die petitie vraagt het FNV aan de gemeentes om de werknemers van Wedeka, maar ook Afeer en Novatec te steunen in hun vraag naar betere compensatie na aanleiding van de hoge inflatie. Op dit moment vragen de sociale werkbedrijven een salarisopslag van 10 procent. Dat leidde maandagavond in de Knoalster gemeenteraad tot de vraag van fractievoorzitter Grietje Schipper van de PvdA of de gemeente die petitie van het FNV gaat ondertekenen.

Schipper ziet dat veel mensen bij de sociale werkbedrijven maar net boven het wettelijk minimumloon verdienen. ‘Het minimumloon is op 1 januari van dit jaar wel met 10 procent verhoogd, maar deze mensen wachten daar nog altijd op.’

‘Gaat ons 2,4 miljoen kosten’

Wethouder Jur Mellies liet weten dat hij persoonlijk het voorstel sympathiek vindt, maar dat de gemeente de petitie niet kan ondertekenen. ‘Als wij akkoord gaan met het voorstel van een beter loon zou ons dat als gemeente 2,4 miljoen gaan kosten. Dat geld hebben wij niet. We zijn vanuit het VNG wel met de minister in gesprek om hier compensatie voor te krijgen.’ Mellies vertelde dat ook de gemeente Westerwolde en Westerkwartier deze opvatting delen.

Waar de gemeente dus niet ondertekent steunt de raad van Stadskanaal wél de petitie van de sociale werkbedrijven. Ze roepen in de motie dan ook de VNG op werknemers tegemoet te komen met een hogere beloning. Daarnaast vraagt de gemeenteraad aan minister Carola Schouten om de gemeenten tegemoet te komen met financiële ondersteuning. Om zo de wensen van de sociale werkbedrijven te kunnen inwilligen.

De petitie zal morgen aangeboden worden aan de drie gemeentes door de werknemers van Wedeka, Afeer en Novatec. Met 250 werknemers zullen zij in 5 bussen door de provincie trekken.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal