Direct naar de inhoud.

Inwoners blijven met vragen achter na presentatie geluidsonderzoek windmolens: ‘En nu?’

  • door:
  • op:
Onderzoekers Mike Dijkstra en Gerard van Kempen geven bewoners uitleg F: RTV Drenthe

BORGER-ODOORN – Bezorgde en verhitte reacties tijdens de bewonersbijeenkomst over het geluidsonderzoek dat gedaan is bij windpark De Drentse Monden en Oostermoer. Enkele tientallen omwonenden kwamen op de bewonersbijeenkomst af, die de gemeente Borger-Odoorn organiseerde naar aanleiding van de uitkomsten in het onderzoeksrapport.

Daaruit blijkt dat de komst van het windpark – met 45 windturbines van Nieuwediep tot aan Valthermond – in de Veenkoloniën zorgt voor meer laagfrequent geluid in de omgeving. Onderzoeksbureaus LBP Sights en DGMR deden twee jaar lang metingen en onderzoek naar het geluid in het gebied. “We zijn gevraagd om een akoestische foto voor de komst van het windpark te maken. En als ze draaien”, legt onderzoeker Gerard van Kempen van DGMR aan de zaal uit. “Dat hebben we gedaan.”

‘Constant gezoef’

Omwonenden uit onder meer Valthermond, 2e Exloërmond, Nieuw-Buinen en richting Musselkanaal kwamen op de bijeenkomst af, omdat zij sinds de komst van het windpark geluidsoverlast ervaren. Niet alleen door laagfrequent geluid, maar ook het zogenaamde zoeven van de wieken irriteert hen.

“Ik was altijd gematigd in de windmolendiscussie”, vertelt een inwoner uit Nieuw-Buinen. “Ik vind het belangrijk om mee te doen in de energietransitie, ook voor mijn eigen kinderen. Maar nu ze er staan, maken ze een hoop lawaai. Ik vraag me dan af: moet het op deze manier? Je hoort constant gezoef.”

Een andere inwoonster van het dorp kan ’s nachts niet meer slapen, zegt ze. “Het is schandalig hoe wij als omwonenden behandeld worden. Dit geeft niet echt vertrouwen. Er zijn zoveel klachten uit de rest van de omgeving. Waarom wordt daar niet gekeken? Dit onderzoek brokkelt voor mij van het begin af aan al af.”

Vraagtekens

De aanwezige omwonenden hebben hun vraagtekens bij het onderzoeksrapport. En dan met name over de meetperiode. Er is gemeten in mei-augustus in 2020 en in dezelfde periode vorig jaar. Volgens onderzoeker Mike Dijkstra van LBP Sights is dit nodig voor een representatief beeld. “We kunnen niet mei gaan vergelijken met februari.”

“We weten allemaal dat het harder waait in de winter”, reageert een inwoner van 2e Exloërmond. Volgens Dijkstra ervaren mensen in de zomer meer overlast, omdat ze meer buiten aanwezig zijn.

Een groepje omwonenden luistert naar de presentatie F: RTV Drenthe

Ook is er op vier van de negen meetpunten een hogere bijdrage in geluid gemeten dan de onderzoekers verwachtten. “Dat betekent dat er wel iets aan de hand is, daarom bevelen we ook een vervolgonderzoek aan”, aldus Dijkstra.

Volgens wethouder Henk Zwiep wordt er vaart gemaakt met een vervolgonderzoek, waarbij er op meerdere plekken gemeten gaat worden. Ook op de plekken waar veel klachten vandaan komen.

‘Zorg voor tussenoplossing’

“Hoelang gaat dat duren?”, vraagt een inwoonster uit 2e Exloërmond. “Duurt dat weer twee tot drie jaar? En moeten we dit al die tijd blijven slikken?”

“Die turbines staan er nu, en ze gaan niet meer weg”, vult een andere vrouw in de zaal aan. “Zorg dan voor een tussenoplossing.” Volgens een andere man in de zaal moeten de windturbines desnoods ’s nachts uit.

Ondertussen kloppen beide gemeenten, Aa en Hunze en Borger-Odoorn, met het rapport in handen aan bij het Rijk voor maatregelen. Onder meer om aan te dringen voor normen voor laagfrequent geluid en een gezondheidsonderzoek. “We willen hen ook vragen om dat onderzoek bij ons in het gebied te doen”, besluit Zwiep.

Aankomende woensdagavond wordt er voor de omwonenden van de turbines in de gemeente Aa en Hunze een informatiebijeenkomst georganiseerd in Gasselternijveenschemond.

Laagfrequent geluid
Laagfrequent geluid is geluid met een frequentie lager dan 100 of 125 Hertz. Hoe lager de frequentie, hoe verder het geluid reikt en ook hoe harder het geluid moet zijn om het te kunnen waarnemen. Geluid van lager dan 20 Hertz is voor een mens in principe onhoorbaar, maar kan wel voelbaar zijn.

Voor veel mensen is laagfrequent geluid niet direct waarneembaar. Maar mensen die het wel waarnemen, kunnen daar bijzonder veel last van hebben. Sommige ervaren hierbij ook gezondheidsklachten, zoals slapeloosheid, stress en hartklachten.

Dit is een artikel van RTV Drenthe. RTV1 en RTV Drenthe werken samen om zo de lokale nieuwsvoorziening te versterken. 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal