Direct naar de inhoud.

Serie stakingen in het streekvervoer gaat van start

  • door:
  • op:
Een bus van Qbuzz. | Foto door: RTV Noord/Elwin Baas

Het streekvervoer staat aan het begin van een serie stakingsdagen, verspreid over zes weken. In onze provincie moeten vooral busreizigers rekening houden met het uitvallen van ritten. Daarom blijft het advies: raadpleeg kort voor vertrek de reisplanner.

Deze week leggen buschauffeurs op dinsdag 28 februari en donderdag 2 maart het werk neer. Het is niet gezegd dat alle chauffeurs bij Qbuzz dat doen. De ervaring leert dat een deel van hen niet meedoet met de staking en daarom wel aan het werk gaat. Op een stakingsdag wordt pas duidelijk welke busritten wel, en welke niet uitvallen. De reisplanner wordt in de loop van een stakingsdag voortdurend bijgewerkt.

Minder effectief

Het treinpersoneel van Arriva in Noord-Nederland staakt deze week niet mee met de buschauffeurs van Qbuzz. ‘Het is vakantie en daarom rijden er sowieso al minder treinen. Dat maakt staken minder effectief’, aldus een woordvoerder van machinistenvakbond VVMC, waarbij een groot deel van het Arriva-personeel in het noorden is aangesloten. ‘Maar we komen waarschijnlijk nog wel eens langs, want Arriva beweegt momenteel helemaal niet’, aldus de VVMC-woordvoerder.

Voor in de agenda

Vakbond FNV meldt dat na deze week op de volgende dagen stakingen in het streekvervoer op het programma staan: maandag 6 maart, woensdag 8 maart, vrijdag 10 maart, dinsdag 14 maart, woensdag 15 maart, maandag 20 maart, woensdag 22 maart, vrijdag 24 maart, woensdag 29 maart, donderdag 30 maart, maandag 3 april, woensdag 5 april en vrijdag 7 april.

Vastgelopen cao-besprekingen

Zoals gezegd is de kans groot dat het treinpersoneel van Arriva op een aantal van bovengenoemde data zich zal aansluiten bij de acties. Maar het is nog niet bekend wanneer dat zal zijn. Misschien ten overvloede: reizigers van de NS hoeven niet bang te zijn voor stakingsperikelen. Het NS-personeel heeft een eigen cao.

De stakingsacties zijn een vervolg op eerdere, recente stakingen in het streekvervoer. Aanleiding zijn de vastgelopen cao-onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken nauw samen om de lokale nieuwvoorziening verder te versterken.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal