Direct naar de inhoud.

Opnieuw archeologische opgraving in Borger: ‘Spannend welke geheimen nu aan de oppervlakte komen.’

  • door:
  • op:
Een boerderij uit de bronstijd zoals die ooit in Borger stond. Foto: Davado / Gemeente Borger-Odoorn

BORGER – Archeologen van bureau RAAP gaan vanaf maandag weer graven in de wijk Daalkampen in Borger. Het onderzoek vindt plaats in het laatste nog braakliggende deel van Daalkampen, ten zuiden van het nieuwe Esdalcollege.

De archeologen verwachten opnieuw resten van prehistorische boerderijen met bijgebouwen en graanschuurtjes te gaan vinden. Tot nu toe zijn er in de hele wijk Daalkampen nu al bijna honderd plattegronden van boerderijen uit de bronstijd en ijzertijd (1200-0 Voor Chr.) opgegraven.

Het is qua oppervlakte en aantallen boerderijen de grootste prehistorische nederzetting die ooit is opgegraven in Drenthe. De bewoningsgeschiedenis van Borger is hier bijna 3000 jaar geleden begonnen.

Bijzonder inkijkje in leven van oudste bewoners

‘Het is elke keer weer spannend welke verborgen geheimen er nu weer aan de oppervlakte komen,’ zo vertelt wethouder Ankie Huijing-van Tongeren (CDA/CU). ‘We zijn trots op de prehistorische cultuur die onze grond verbergt. Zo’n schat aan archeologische resten geeft ons steeds weer een bijzonder inkijkje in het leven van de oudste bewoners in dit gebied. Een mooi contrast met de modernste technieken die we tegenwoordig toepassen bij het bouwen van onze woningen.’

De opgravingen zullen ongeveer een maand duren. De gemeente is van plan om ook een open dag te gaan organiseren bij de opgravingen.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal