Direct naar de inhoud.

Buurtbus in Mondengebied een uitkomst voor noodzakelijke ritjes, maar niet voor boodschappen

  • door:
  • op:
Jennie Haverkortte is blij dat vrijwillig buurtbuschauffeur Maarten haar vanuit Nieuw-Weerdinge op en neer naar Emmen brengt. Foto: RTV Drenthe/Dylan de Lange

VEENKOLONIEN – Je wilt naar de arts of het ziekenhuis, maar je zit zonder vervoer. Voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn is het soms een hele uitdaging om ergens te komen. In het Mondengebied in Emmen (noordoosten van de gemeente) heeft de stichting Dorpenzorg daar een passende oplossing voor bedacht: een buurtbus die inwoners op afspraak naar hun bestemming brengt. Sinds de lancering in januari wordt er goed gebruik van gemaakt.

Jennie Haverkortte (69) uit Nieuw-Weerdinge zit ontspannen in de buurtbus. Ze is net opgepikt door haar chauffeur Maarten Dol, die haar meeneemt naar Emmen. Daar heeft zij een afspraak bij een orthopedische schoenenwinkel. Mevrouw Haverkortte kampt al jaren met klachten vanwege artrose en osteoporose. “Even op de fiets naar de plaatselijke supermarkt? Dat doe ik zelf nog wel even.” Maar voor deze afspraak maakt ze toch even gebruik van de buurtbus.

Het is haar eerste keer, en ze is er maar wat blij mee. “Fantastisch dat deze liefdevolle mensen dit willen doen”, zegt ze, terwijl het veenkoloniale landschap aan de ruiten voorbij trekt. Rondom de mondhoeken van Maarten verschijnt een bescheiden glimlach.

Zelfstandigheid

Mevrouw Haverkortte heeft twee volwassen kinderen, maar daar wil ze niet voortdurend een beroep op doen. “Ze hebben het zelf ook druk met hun eigen leven. Voor een keer kan het nog wel, maar echt niet op regelmatige basis.” Openbaar vervoer is ook geen optie. “Te stressvol, vind ik dat. Met al die tijdschema’s.” In de plaatselijke dorpskrant las ze over de buurtbus en ze besloot zich onmiddellijk te melden. Vandaag rijdt ze voor het eerst mee. “In dit soort noodgevallen is het heel handig.”

Toch blijft het wennen. “Ik heb jarenlang als mantelzorger en hulp in de huishouding gewerkt. En nu zijn de rollen een beetje omgedraaid. Op deze manier krijg ik het gevoel dat ik een stukje zelfstandigheid opgeef.” Toch is het een uitkomst, vertelt ze. “Ik denk dat ik er nog wel meer gebruik van ga maken.”

Openbaar vervoer valt weg

Volgens Jan Schoonbeek van de stichting Dorpenzorg loopt het aantal aanvragen boven verwachting. “Inmiddels hebben we al 40 tot 50 aanmeldingen binnen sinds de start. We hadden niet verwacht dat het meteen zo’n vaart zou lopen.” Dorpenzorg is een samenwerkingsverband tussen alle dorpen in het Mondengebied in de gemeente Emmen.

Inwoners op leeftijd of met fysiek ongemak trokken regelmatig aan de bel over het gebrek aan goede vervoersmogelijkheden. “In de meeste dorpen is het openbaar vervoer uitgedund geraakt. Dus werden wij verzocht om te kijken naar een antwoord.”

Daar rolde het idee voor de buurtbus uit. Dorpenzorg investeerde zelf een deel van het geld en mocht voor het restant rekenen op bijdragen van de gemeente Emmen, de provincie en diverse fondsen. Hard nodig, want de elektrische bus met rolstoellift kost in totaal zo’n 68.000 euro.

Niet voor boodschappen

Inwoners kunnen een ritje aanvragen en de bus breng ze vervolgens vanaf thuis naar de gewenste bestemming. “Het is niet bedoeld voor boodschappen of iets dergelijks”, aldus Jan Schoonbeek. “Het gaat puur om ritjes naar ziekenhuis, arts of sociale activiteiten zoals de gezamenlijke eettafel.”

Het aantal aanmeldingen is in ieder geval nog niet zo hoog dat een tweede bus meteen noodzakelijk is. Met de vijf vrijwillige chauffeurs is het momenteel goed te doen. “Hoewel we meer bestuurders kunnen gebruiken, dat wel. Maar voor nu zijn we er heel erg blij mee.”

Dit is een artikel van RTV Drenthe. RTV1 en RTV Drenthe werken samen om de lokale nieuwsvoorziening te versterken.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal