Direct naar de inhoud.

Raad Westerwolde overweegt gang naar rechter als garanties over azc Ter Apel uitblijven

  • door:
  • op:
Het azc in Ter Apel. Foto: Google Streetview

TER APEL – ‘Een herhaling van de asielcrisis dreigt’, zo stellen zeven van de acht partijen in de Westerwolder gemeenteraad. Westerwolde is al langere tijd in gesprek met staatssecretaris Eric van der Burg en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De partijen hekelen dat er geen garanties gegeven worden op verbeteringen.

Ondertussen voeren de gemeenteraadspartijen de druk op bij het COA: lukt het niet om afspraken te maken, dan is een rechtszaak over sluiting van het aanmeldcentrum mogelijk een laatste redmiddel.

Honderden buitenslapers

Afgelopen zomer ging het goed mis in Ter Apel. Honderden mensen moesten buiten slapen doordat het COA de grote instroom van asielzoekers niet aan kon. Daarnaast hadden inwoners van Ter Apel en omgeving vaak overlast van de asielzoekers. Die overlast duurt bovendien voort in de huidige rustige periode. ‘Er zijn meer winkeldiefstallen en steeds vaker worden inwoners en winkeliers ge├»ntimideerd of bedreigd’, zeggen de partijen daarover. Een herhaling van de asielcrisis dreigt, menen de partijen. Om dat te voorkomen zijn ze in gesprek met het COA en de staatssecretaris.

Geen garanties

In september begonnen de gesprekken met het COA, waar later ook de staatssecretaris bij aanschoof. Tot op heden hebben die weinig opgeleverd, vertelt Marco Visscher, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Westerwolde: ‘Uit het gesprek dat we vorige week hadden, blijkt eigenlijk dat ze nog altijd geen enkele garantie kunnen geven dat we niet weer in dezelfde situatie terecht komen als vorig jaar.’

Duidelijke eisen

Het wensenlijstje van de partijen in Westerwolde is duidelijk: er moeten elders in het land aanmeldcentra bijkomen; er moeten meer plekken komen voor de onder andere vierduizend minderjarige asielzoekers die momenteel geen plek hebben en er moeten PBL-locaties bijkomen in de rest van het land. PBL-locaties zijn plekken waar asielzoekers die geen kans maken op een asielopvang in Nederland gedurende hun proces beschikbaar moeten zijn voor een snelle afhandeling van hun proces.

Daarnaast is het de partijen een grote zorg dat andere gemeenten vaak geen zogeheten ‘veiligelanders’ willen opvangen. Dit zijn asielzoekers uit landen die als ‘veilig’ worden beschouwd, waardoor ze een zeer geringe kans hebben op een verblijfsvergunning in Nederland. ‘Dit soort vluchtelingen veroorzaken vaak de meeste overlast en die willen ze elders dus niet hebben. Het COA gaat hier vaak ook nog in mee en dat vinden wij heel pijnlijk’, vertelt Visscher.

Rechtszaak niet uitgesloten

‘Het draagvlak voor het aanmeldcentrum wordt steeds kleiner. Als het niet lukt om betere afspraken te maken met het COA, waarbij met name de veiligheid in het dorp is gewaarborgd, dan hebben wij niet zoveel andere keuze dan naar de rechter te stappen en te vragen het contract te ontbinden’, zegt Visscher.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken samen om de regionale nieuwsvoorziening te versterken.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal